RSS

Χωρίς πανοπλία για ένα μήνα

26 Sep
  • Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ, Επτά, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
  • Σπεύσατε στην Ακρόπολη, και μάλιστα πάρτε και τη φωτογραφική μηχανή μαζί σας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να απαθανατίσετε τα μνημεία του Ιερού Βράχου όπως δεν τα έχετε δει εδώ και 35 χρόνια: Απαλλαγμένα από τις σιδερένιες πανοπλίες τους, δηλαδή τις σκαλωσιές για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης που σταδιακά συντελούνται.

Για λίγο καιρό ακόμα οι τουρίστες θα αντικρίζουν «ελεύθερο» τον Παρθενώνα, αφού οι εργασίες θα ξαναρχίσουν στη δυτική πλευρά του.

Για λίγο καιρό ακόμα οι τουρίστες θα αντικρίζουν «ελεύθερο» τον Παρθενώνα, αφού οι εργασίες θα ξαναρχίσουν στη δυτική πλευρά του.

Ετσι ελεύθερα και ωραία -με εξαίρεση τον πρόναο του Παρθενώνα- θα τα απολαύσουμε προσωρινά, για περίπου ένα μήνα, αφού μετά το «εργοτάξιο» ξαναπαίρνει μπροστά. Το υπενθυμίζει, άλλωστε, ο τεράστιος γερανός που πλέον έχει γίνει ένα με την Ακρόπολη.

Το καλοκαίρι οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Παρθενώνα σε όλο του το μεγαλείο. Τα Προπύλαια τους υποδέχονταν χωρίς σιδερένια δεσμά, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στις ανατολικές κιονοστοιχίες και στη βόρεια πλευρά του μνημείου, ενώ αποκαταστάθηκαν οι φατνωματικές πλάκες στην οροφή του κεντρικού κτιρίου. Πριν από λίγες ημέρες έφυγαν και οι σκαλωσιές από το ναό της Αθηνάς Νίκης, έπειτα από εννέα χρόνια εργασιών και αρκετές καθυστερήσεις.

  • Ενα μέτρο ψηλότερος

Μη βιάζεστε όμως… Σύντομα οι σκαλωσιές επιστρέφουν, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα και στη νότια πλευρά των Προπυλαίων. «Οι μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για να αρχίσουν οι εργασίες», διαβεβαιώνει η Μαρία Ιωαννίδου, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

«Με την ολοκλήρωση του ναού της Αθηνάς Νίκης η είσοδος στην Ακρόπολη δίνει την εικόνα που είχε στην αρχαιότητα», επισημαίνει η ίδια. Ο περίφημος ιωνικός ναός είναι πλέον κατά ένα μέτρο ψηλότερος, αφού προστέθηκε το χαμένο του αέτωμα. Το κομψοτέχνημα του Καλλικράτη, που χρονολογείται από το 426-441 π.Χ. ξηλώθηκε και συναρμολογήθηκε σαν… Lego.

Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στο έδαφος εντάχθηκαν στο σώμα του και νέα μαρμάρινα προστέθηκαν. «Συνολικά αποσυναρμολογήθηκαν 315 αρχιτεκτονικά μέλη και επανήλθαν 346, συνολικού βάρους 221 τόνων».

Δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που διαγνώστηκαν, λόγω και των παλαιότερων αναστηλώσεων, στο μνημείο, το οποίο το 1687 η τουρκική φρουρά είχε κατεδαφίσει για να το χρησιμοποιήσει για οχυρωματικό τοίχο απέναντι στους Βενετούς του Μοροζίνι. Η πρώτη αναστήλωση έγινε το 1833 και ακολούθησαν κι άλλες, που δεν αποδείχτηκαν οι πλέον κατάλληλες. Για παράδειγμα, ορισμένα μέλη είχαν τοποθετηθεί σε λάθος θέσεις, όπως διαπίστωσε ο διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Ζιρώ, που έκανε τη σημερινή μελέτη. Η δυτική πλευρά του ναού έγερνε κατά 4,5 εκατοστά. Επίσης οι οξειδώσεις είχαν φτάσει στον κατώτερο πώρινο ναό της αρχαϊκής εποχής, που είναι κι αυτός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, και όπου τώρα τοποθετήθηκε μεταλλική εσχάρα από ανοξείδωτο χάλυβα. Παράλληλα έγινε μελέτη για την αντικατάσταση των λίθων της μαρμάρινης ζωφόρου, που από το 1998 είχε αποσπαστεί από το ναό.

  • Εργασίες χωρίς τέλος

Σύντομα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεκινήσουν τα νέα έργα πάνω στον Ιερό Βράχο. «Στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα θα αποσυναρμολογηθούν δύο γωνίες που έχουν σοβαρά δομικά προβλήματα και επτά μετώπες -τέσσερις βορειοδυτικά και τρεις νοτιοδυτικά- θα αποκατασταθούν», μας πληροφορεί η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ. «Επιπλέον, στο κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων, στο νότιο τοίχο, θα γίνει αποκατάσταση δεκαεπτά αρχαίων λίθων των οποίων έχει αναγνωριστεί η αρχική τους θέση και θα προστεθούν ελάχιστοι με νέο υλικό. Αυτό το έργο πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα συμβάλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των Προπυλαίων».

Οπως, όμως, φαίνεται, οι εργασίες συντήρησης δεν έχουν τέλος, αφού τα μνημεία της Ακρόπολης λόγω της φθοράς του χρόνου, των φυσικών φαινομένων και των ανθρώπινων επεμβάσεων χρειάζονται διαρκή φροντίδα. Αν υπολογίσουμε και τους συνήθεις αργούς ρυθμούς, τότε τις σκαλωσιές θα τις βλέπουν και τα παιδιά μας. Τουλάχιστον οι σύγχρονες επεμβάσεις γίνονται με τεχνογνωσία και τεχνολογία και οι ειδικοί έχουν στα χέρια τους από λέιζερ με υπέρηχους και υπεριώδεις ακτινοβολίες για τον καθαρισμό των μαρμάρων μέχρι ειδικά ενέματα για την ενίσχυσή τους.*

Advertisements
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: