RSS

Κλείνει το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης

30 Sep
  • Τέλος και για 11 πωλητήρια αντιγράφων σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα μουσεία της χώρας

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης, στη μορφή που έγινε γνωστό στο κοινό, αποσπώντας πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων. Δημοσιεύτηκε προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση των υπηρεσιών λειτουργίας του. Το εστιατόριο έπεσε θύμα των γενικότερων ανακατατάξεων που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο τομέα. Ναι, το εστιατόριο ήταν ένα μικρό θαύμα του «Δημοσίου». Το λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος τελεί υπό λύση και εκκαθάριση. Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια πιστών αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε επίσης ο ΟΠΕΠ. Σήμερα, οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.

  • Παρελθόν στο Μουσείο Ακρόπολης ο φθηνός καφές και το αυγοτάραχο
  • Της Λινας Γιανναρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε. Μπορεί να περιμέναμε το ίδιο το Μουσείο να είναι ωραίο, αλλά για το εστιατόριο διατηρούσαμε τις επιφυλάξεις μας. Ποιος να μας κακολογήσει για την εμπειρία που κουβαλάμε από ανάλογους χώρους; Ακόμα και η ίδια η λέξη «αναψυκτήριο» προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Ομως, τι ευχάριστη διάψευση επιφύλασσε για όλους το εστιατόριο του νέου Μουσείου Ακρόπολης! Πόσα ρεπορτάζ, πόσες λέξεις γράφτηκαν για την ποιότητα των προϊόντων (αυτό το αυγοτάραχο Αιτωλικού κυριολεκτικά υμνήθηκε!) και για το γελαστό και αποτελεσματικό προσωπικό – με τι χαρά και αυτοπεποίθηση προτείναμε ετούτο εδώ τον χώρο στους φίλους μας από το εξωτερικό. Ολα τα ωραία, όμως, διαρκούν λίγο: Δημοσιεύθηκε προκήρυξη διαγωνισμού για την «παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου του Μουσείου Ακρόπολης»…

Το εστιατόριο έπεσε θύμα των γενικότερων ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο τομέα, το τελευταίο πιόνι σ’ ένα ντόμινο εξελίξεων, οι οποίες δεν σχετίζονταν με τον γνωστό και κατά κοινή ομολογία πολύ καλό τρόπο λειτουργίας του. Ναι, το εστιατόριο ήταν «δημόσιο». Τον χώρο λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όμως μετά 10 χρόνια ζωής, σήμερα τελεί υπό λύση και εκκαθάριση. Ο Οργανισμός απασχολούσε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/9 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν. «Δεν θα έχουμε από αύριο προσωπικό», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕΠ κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτας, «πώς να συνεχίσουμε τη λειτουργία του εστιατορίου;». Πάντως, η εξέλιξη ήταν δρομολογημένη: «Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, το εστιατόριο και το πωλητήριο θα πέρναγαν ούτως ή άλλως στον Οργανισμό του Μουσείου. Ο ΟΠΕΠ μόνο προσωρινά είχε ασχοληθεί».

  • Τελευταία ημέρα

Ετσι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης στη γνωστή του μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως ότου λήξει ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, στις 20/10/10, το εστιατόριο θα λειτουργεί υπό προσωρινό ανάδοχο, μια γνωστή εταιρεία catering. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, του «θολού» τοπίου είναι ότι η απάντηση που έλαβε η «Κ» από το τηλεφωνικό κέντρο του Μουσείου: «Δεν ξέρουμε εάν την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί το εστιατόριο».

Τι συνέβη; Είναι η «σπουδή» να «εξαφανιστούν» οι συμβασιούχοι από το Δημόσιο; Είναι η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των Οργανισμών; Τι απ’ όλα «έπνιξε» το μικρό αυτό «θαύμα» του δημόσιου τομέα; Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΠ τονίζουν ότι ο νόμος Πάγκαλου για τις συγχωνεύσεις των οργανισμών προέβλεπε μόνο κατάργηση του Δ.Σ. του ΟΠΕΠ και όχι συνολικά του Οργανισμού. «Δεν υπήρχε λόγος κατάργησης του Οργανισμού, αφού λειτουργούσε σαν ιδιωτική εταιρεία κι εμείς σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΠΕΠ κ. Χρήστος Ευσταθίου. «Εμείς εργαζόμασταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για πολλά χρόνια στον Οργανισμό και λειτουργήσαμε το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης άψογα και με πολύ προσιτές τιμές για τον επισκέπτη-καταναλωτή», λέει ο κ. Ευσταθίου. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) φεύγουμε. Ας δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα», καταλήγει, αφήνοντας αιχμές για «συμφέροντα» που εποφθαλμιούσαν από την αρχή τον χώρο.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αναψυκτηρίου στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν ήταν επικερδής ασχολία καθώς έβαζε «μέσα» τον ΟΠΕΠ περί τις 80.000 ευρώ τον μήνα…

  • Διαγωνισμός για ανάδοχο

Ο νέος ανάδοχος θα είναι φυσικά κάποια ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για τον χώρο – ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι. «Τώρα οι όροι είναι πιο δελεαστικοί», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής. «Λόγω και της κρίσης που επικρατεί στην αγορά, μειώσαμε το πάγιο που απαιτούσαμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΠ έδειξαν πράγματι «τον καλύτερο εαυτό τους» όλο αυτό το διάστημα, αλλά «ήταν υπάλληλοι του ΟΠΕΠ και όχι δικοί μας». «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται απλά να το δώσουμε σε κάποιον. Θέλουμε το εστιατόριο να ενταχθεί στη λειτουργία του Μουσείου, όχι να είναι κάτι ξεχωριστό και να λειτουργεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Η κυριότερη διαφορά με πριν είναι ότι με το νέο καθεστώς το Μουσείο θα εισπράττει ποσοστά επί των κερδών του αναψυκτηρίου. «Εως τώρα δεν κερδίζαμε τίποτα από τη λειτουργία του εστιατορίου. Ομως δεν είχαμε πρόβλημα να συνεχίσουμε έτσι…», καταλήγει ο κ. Παντερμαλής.

Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά για το κοινό, οι παροικούντες έως χθες το… εστιατόριο, ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν από 2,5 ευρώ ο καφές πάει στα 6. «Αλλιώς, κανείς ανάδοχος δεν βγαίνει…».

  • Χωρίς πωλητήρια τα μουσεία

Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε ο ΟΠΕΠ, ο οποίος βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Σήμερα οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.

«Θα μπορούσε τουλάχιστον η κυβέρνηση, για να αποφύγει το ρεζιλίκι να ζητούν οι τουρίστες στην Κνωσό ή αλλού πιστά αντίγραφα και να μη βρίσκουν, να αποφάσιζε να δώσει παράταση έως 31/12, ώστε να κάνουμε απογραφή στο τέλος του έτους, που είναι νεκρή εποχή ούτως ή άλλως» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΠΕΠ κ. Χρήστος Ευσταθίου. «Ομως οι αποφάσεις ελήφθησαν με μεγάλη προχειρότητα. Ο ΟΠΕΠ μπορεί να έχει “αμαρτίες”, αλλά χρειαζόταν άλλη στρατηγική, όχι κατάργηση! Μόλις προσφάτως, πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, διαβεβαίωνε από τηλεοράσεως ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος του Οργανισμού,» λέει με νόημα ο κ. Ευσταθίου.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 30, 2010 in Μουσείο Ακρόπολης

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: