RSS

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η νέα Λυρική Σκηνή

07 Oct

Η μακέτα της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα ανεγερθεί στο Φαληρικό Δέλτα, μας δίνει μια πρόγευση του αρχιτεκτονήματος του Ρέντσο Πιάνο. Το μείζον αυτό έργο, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, περιλαμβάνει επίσης τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και μεγάλο πνεύμονα πρασίνου με υδάτινο κανάλι. Το έργο, που θα αρχίσει το 2011, έλαβε προχθές έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

  • «Πράσινο φως» για Βιβλιοθήκη – Λυρική
  • Το ΚΑΣ ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το μεγάλο έργο πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα
  • Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 7 Oκτωβρίου 2010

KAΣ. Πολιτισμός και ανάπτυξη συχνά συνοδοιπορούν, άλλοτε πάλι αντιμάχεται το ένα το άλλο. Το έχουμε δει κατ’ επανάληψη σε μεγάλα έργα (Μετρό, ΠΑΘΕ, Εγνατία κ.α.), ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

Στην περίπτωση της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, όπου θα χωροθετηθούν η νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη -τον σχεδιασμό των οποίων υπογράφει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέτζο Πιάνο-, έχουμε να κάνουμε με ένα αναγκαίο έργο για την πόλη, το οποίο ενδέχεται να «χτυπήσει» πάλι σε αρχαία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκαπάνη μπορεί να βρεθεί σε ευρήματα αφού εκεί κοντά είχε ανασκαφεί στις αρχές του 20ού αιώνα νεκροταφείο γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του έργου (το χρηματοδοτεί το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος») και μάλιστα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση η βιασύνη μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προχθές, να εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς να έχουν γίνει δοκιμαστικές τομές επί καθαρού εδάφους για τον εντοπισμό ή μη αρχαιοτήτων. Αυτό τουλάχιστον ζητεί η αρμόδια εφορεία.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, τονίστηκε πως αν βρεθούν αρχαία «ίσως κάποιοι τάφοι», θα είναι στην πλευρά όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κανάλι και η εσπλανάδα. Η κ. Νικολέτα Βαλάκου υπογράμμισε πως στα πλαίσια των εκσκαφών για τη γεωτεχνική έρευνα στον χώρο και σε βάθος μεγαλύτερο των 3 μ., δεν προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα. «Δεν βρέθηκε ούτε κεραμική» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΚΣΤ ΕΠΚΑ δεν είναι ότι έχει αντίρρηση για το έργο. Ζητεί μόνο να γίνουν δοκιμαστικές τομές (δηλαδή το αυτονόητο), στον χώρο θεμελίωσης των δύο κτιρίων που ενδέχεται κατά την άποψή της, να βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο.

Η εισήγηση ωστόσο δεν διαβάστηκε στη συνεδρίαση παρά μόνο η παρατήρηση της εφορείας ότι: «η περιοχή του έργου είναι εντόνου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».

Τελικά, το πράσινο φως δόθηκε με την ομόφωνη έγκριση των μελών για το έργο το οποίο θα απαλλάξει την περιοχή του Παλιού Ιπποδρόμου από τα σκουπίδια και θα δώσει νέα πνοή ζωής στη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Χρόνος ολοκλήρωσής του το 2015.

Μέχρι και λαχανόκηπος

Στην έκταση των 243 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν Δημοτικό Πάρκο, πολιτιστικό με την επωνυμία της ιδρύματος, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ένα κανάλι και εσπλανάδα.

Η κατασκευή όλων θα γίνει βάσει των αρχών της αειφόρου αρχιτεκτονικής και της εξοικονόμησης ενέργειας. Πάρκο και εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται σαν ενιαίο σύνολο, η ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η ανύψωση τμήματος του πάρκου και η δημιουργία ενός ομαλού λόφου προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η είσοδος σε αυτά θα γίνεται από την Αγορά, θα υπάρχει κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων με ισόγειο και τρεις υπερκείμενους ορόφους.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ηλίας Μαριολάκος κυρίως για το σημείο με το κανάλι. «Μου θυμίζει μια βιομηχανική περιοχή στο Ρότερνταμ» παρατήρησε τονίζοντας πως η ευθύγραμμη διάταξη που έχει, δεν είναι χαρακτηριστικό του αττικού τοπίου. Η ανησυχία του Δημήτρη Μικρού (Αρχιτέκτονας Μηχανικός στον Ν. Οργανισμό της Αθήνας) είχε να κάνει με Φαληρικό τείχος το οποίο όμως είχε αποδομηθεί στην αρχαιότητα για άλλα οικοδομικά έργα.

Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος είπαν ότι θα ξαναγίνει η περιοχή Καλλιθέα, ότι στον λόφο θα δεσπόζει το πράσινο κι όχι το δίκτυο των λεωφορειοδρόμων που καταλαμβάνουν τώρα το καταθλιπτικό οπτικό πεδίο, εξήγησαν πως θα υπάρχουν γεωτρήσεις για να μη χρησιμοποιείται νερό της ΕΥΔΑΠ για τις φυτεύσεις. Για το κανάλι προτείνεται παροχή νερού από βαθιά γεώτρηση και η δεύτερη λύση είναι να πάρουν νερό από τη θάλασσα μέσω σωλήνων που θα διέλθουν από τμήμα της εσπλανάδας και θα επιστρέφει πάλι.

Θα φυτευθούν από φυτά του αττικού τοπίου, δέντρα που ευδοκιμούν γενικότερα στη Μεσόγειο, ακόμη και λαχανόκηπος!

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: