RSS

Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα για ανεργία και Ακρόπολη

15 Oct
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο την ανεργία. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος και προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φτηνή εργασία, ενώ έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα δώσει έως 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Στόχος μας είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις νέες τεχνολογίες. Εκεί επενδύσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τον ρου της οικονομίας. Στο όνομα της διεθνούς επανάστασης δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες», τόνισε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις.

Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τον κατηγόρησε για αοριστολογίες και αντέτεινε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση αφαιρεί την πιθανότητα για αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά και θα είναι μακρόχρονη και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων όσο διάστημα δεν απασχολούνται.

«Οι διεθνείς εκτιμήσεις για την ανεργία είναι ότι θα αυξηθεί και το σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται. Θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι κυρίως νέοι αγρότες και ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών, ανέφερε η κ. Παπαρήγα. «Η ανεργία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που ζει η χώρα και θα ζει τα επόμενα χρόνια και η κατάσταση θα εκτραχυνθεί αν δεν κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις», αναγνώρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ Παπανδρέου έκανε λόγο για ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης που κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, ένα απίστευτο έλλειμμα και τη χώρα χωρίς καμία αξιοπιστία, και πρόσθεσε:

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Και ήταν σημαντική επιτυχία που η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές, βρήκε κεφάλαιο και μπορεί η αγορά να δανειοδοτείται. Στις φουρτούνες που ξεκίνησαν με χρέος των κρατών μπήκαμε πρώτοι και φιλοδοξούμε να βγούμε πρώτοι. Δεύτερο μέλημά μας είναι να αποκατασήσουμε την εμπιστοσύνη της χώρας και τρίτο να φέρουμε επενδύσεις. Και αυτό κάνουμε». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις των κομμάτων, τονίζοντας ότι «θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή».

«Αποφύγατε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα. Μιλάτε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όμως, το δικό σας μοντέλο ανάπτυξης θα στρεβλώσει ακόμα περισσότερο την αγορά και ιδιαίτερα ορισμένους κλάδους. Χρεοκοπούν οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν νόημα ύπαρξης, επομένως θα κλείσουν. Ήμουνα χθες στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς όπου οι βιομηχανίες εκεί έχουν ημερομηνία λήξης», αντέτεινε η κ Παπαρήγα.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, αφού εκτίμησε ότι θα η ανεργία θα είναι μακρόχρονη, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν άνεργοι θα πρέπει να προστατεύονται και οικονομικά και προνοιακά. Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα προγράμματα της πράσινης ανάπτυξης που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν, όπως είπε, τα επόμενα χρόνια μέχρι και 250.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην ποιότητα της εργασίας.

«Εμείς λέμε «όχι» στη φτηνή εργασία. Εκεί δίνουμε τη μάχη της επανάστασης. Όλα αυτά όμως χρειάζονται σύνεση και αποτελεσματικότητα και όχι απλώς να θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για να δημιουργούμε βαρίδια στη χώρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: «Στο όνομα της Διεθνούς Επανάστασης, εγώ, εμείς, δεν θα αφήσουμε αυτές τις μικροκομματικές σκοπιμότητες να κυριαρχήσουν. Θα πάμε μπροστά. Αλλά σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή ή θα προχωρήσουμε τη χώρα σε αναμόρφωση ή κάποιοι θα θέλουν να συνεχίσει να βουλιάζει».

  • «Κόντρα» για την Ακρόπολη

Σε κομματική υποκίνηση, απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, το χθεσινό κλείσιμο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, από ομάδα συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν πάτημα σε αυτούς που ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αντέτεινε ότι ο τουρισμός της χώρας δεν εκτίθεται από τους συμβασιούχους, αλλά από τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή. Με αφορμή την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της κ. Παπαρήγα για την ανεργία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην αρχή της ομιλίας του, στις αντιδράσεις των συμβασιούχων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το δικαίωμα έκφρασης του κάθε πολίτη είναι ιερό. Ιερό όμως είναι και το δικαίωμα στον κοινό μας πλούτο που δεν ανήκει σε κανένα άτομο, ομάδα ή κόμμα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βάζει λουκέτο, να αιχμαλωτίζει μνημεία και να ιδιοποιείται μια παγκόσμια κληρονομιά, όπως είναι η Ακρόπολη. Θα υπάρχουν αντιδράσεις και είναι λογικό και θεμιτό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πρώτος, εγώ αγανακτώ εδώ που έφτασε η χώρα. Φτάνει όμως να μην βγάζουμε εμείς τα μάτια μας, με ακραίες ενέργειες που τραυματίζουν τη χώρα και δίνουν πάτημα σε αυτούς που ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να υποθάλπτει και να επικροτεί τέτοιες ενέργειες».

«Στην Ακρόπολη, το μόνο πρόβλημα είναι ότι άλλαξαν το λουκέτο. Το μεγάλο όμως πρόβλημα ήταν τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή. Από εκεί εκτίθεται ο τουρισμός και όχι από τους εκατό που διαδηλώνουν», αντέτεινε η κ. Παπαρήγα. Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, κάλεσε την κ. Παπαρήγα να συμβάλλει στις αλλαγές που προωθούνται για την αναμόρφωση της χώρας, όπως είπε, και όχι να στηρίζει όσους θέλουν να βάλουν λουκέτο στον Ακρόπολη και να διασύρουν παγκοσμίως τη χώρα. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: