RSS

Δάκρυσαν και οι Καρυάτιδες…

15 Oct
 • ΤΑ ΜΑΤ ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
 • Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη, με σκοπό το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου που τελούσε υπό κατάληψη από τους απλήρωτους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, έβαλε πάλι τη χώρα μας στο κάδρο των διεθνών ΜΜΕ που μετέδιδαν τις συμπλοκές σε απ’ ευθείας σύνδεση, συνδέοντας μάλιστα τα επεισόδια με την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο.

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε συμβασιούχους, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου. Σβήσε το μύθο σου στην Ελλάδα...

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε συμβασιούχους, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου. Σβήσε το μύθο σου στην Ελλάδα…

Εκπληκτοι Ελληνες και ξένοι τηλεθεατές είδαν τη χρήση χημικών με φόντο τον Παρθενώνα και τον άγριο ξυλοδαρμό ακόμη και των δημοσιογράφων.

Οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων άρχισαν από την περασμένη Τρίτη με απλή ανάρτηση πανό στην είσοδο της Ακρόπολης. Τα ξημερώματα όμως της Τετάρτης τριάντα-σαράντα υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ (οι περισσότεροι απλήρωτοι 15-22 μήνες) μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο και απέκλεισαν την είσοδο στους τουρίστες. Παρέμειναν στις θέσεις τους όλη τη μέρα και τη νύχτα, αλλάζοντας μάλιστα και τα λουκέτα ασφαλείας της πόρτας.

Η πράξη αυτή ανάγκασε τον έφορο Ακρόπολης Αλέξανδρο Μάντη να καταθέσει εναντίον τους μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία. Ετσι, ο εισαγγελέας διέταξε την απομάκρυνσή τους από το χώρο και την απελευθέρωση της εισόδου από τους καταληψίες.

Την εκτέλεση της διαταγής ανέλαβε μια διμοιρία των ΜΑΤ που εμφανίστηκε στις 9.30 το πρωί. Οι συμβασιούχοι τους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Με ΜΑΤ και βία δεν σπάει η απεργία». Η αστυνομία έφερε κλειδαρά να ανοίξει τα λουκέτα, ο οποίος δεν τα κατάφερε. Τότε τα ΜΑΤ έκοψαν το συρματόπλεγμα της περίφραξης και μπήκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

 • Ψεκαστήρια

Ως εκείνη τη στιγμή επικρατούσε ψυχραιμία. Τα «αίματα άναψαν» όταν αστυνομικοί απαγόρευσαν σε κάποιους συνδικαλιστές να επικοινωνήσουν με τους απεργούς και συγχρόνως προσπάθησαν να απομακρύνουν τα κανάλια και τους δημοσιογράφους. Τότε, εμφανίστηκε άλλη μια διμοιρία των ΜΑΤ η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. «Ψέκασε» δημοσιογράφους, οπερατέρ και συμβασιούχους που δεν έμειναν απαθείς.

Μετά τα επεισόδια, που μεταδίδονταν από πολλά κανάλια σε απ’ ευθείας σύνδεση, οι μόνιμοι φύλακες της Ακρόπολης κήρυξαν κι αυτοί στάση εργασίας ως συμπαράσταση στους συμβασιούχους και η Ακρόπολη έμεινε κλειστή.

Η κατάληψη δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα. Οι συμβασιούχοι επρόκειτο να αποφασίσουν σήμερα στις 7 το πρωί. Ομως, ούτως ή άλλως, ο Ενιαίος Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ έχει κηρύξει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας, οπότε η Ακρόπολη ώς εκείνη την ώρα θα παραμείνει για τρίτη μέρα κλειστή.

Κάποιοι συνδικαλιστές, βλέποντας την κατακραυγή από πολλά μέσα ενημέρωσης για την «ομηρία» της Ακρόπολης, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, από μια ομάδα λίγων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, διαχώριζαν χθες τη θέση τους. Ο Γιάννης Δημακάκος, μέλος της διοίκησης του σωματείου αρχαιοφυλάκων και της Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Οχι στην κατάληψη της Ακρόπολης». «Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και τα αιτήματα των εργαζομένων δίκαια. Δεν νοείται το Δημόσιο να έχει απλήρωτους τόσους ανθρώπους. Ούτε έπειτα από δύο χρόνια να τους στέλνει σπίτια τους. Ωστόσο, η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο, και μάλιστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, βρήκε αδικαιολόγητη τη στάση των συμβασιούχων, αυτή τη στιγμή που πάει να λυθεί το θέμα των απλήρωτων από την 1η/1/2008, όπως είπε. Σημείωσε επίσης πως οι διαμαρτυρόμενοι είναι μόνο 30, γιατί οι υπόλοιποι 570 παίρνουν κανονικά τα δεδουλευμένα τους. Στην Αθήνα, ο αν. υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωνε χθες πως πρέπει «να εφαρμοστεί ο νόμος», υπονοώντας ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να βάζουν λουκέτο σε ένα μνημείο, σαν να είναι χωράφι τους.

Ο πρώην νυχτοφύλακας όμως της Ρωμαϊκής Αγοράς, Αχιλλέας Τάσος, που έχει να πληρωθεί από τον Μάιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 που έληξε η σύμβασή του, ρωτούσε «γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος και στην περίπτωσή μας; Γιατί να είμαστε τόσο καιρό απλήρωτοι;».

Το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε ότι το χρονίζον θέμα των απλήρωτων λύθηκε με την ψήφιση του άρθρου 14 Ν.3878/2010. Από τις 20 Σεπτεμβρίου άρχισαν να καταβάλλονται «οι δεδουλευμένες αποδοχές για όσους εργαζόμενους έχουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται».

 • Τους διαψεύδουν

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού όμως τους διαψεύδει, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία «βρίσκεται ακόμη στα λόγια. Δεν έχει καν ξεκινήσει».

Για την επίθεση των ΜΑΤ που δέχτηκαν δημοσιογράφοι και τεχνικοί, εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ ζητώντας «την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης». *

 • ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
 • Κρατάει χρόνια αυτή η ομηρία

Η ιστορία των συμβασιούχων που διορίζονταν ρουσφετολογικά στο Δημόσιο κρατάει δεκαετίες στη χώρα μας. Ολες οι κυβερνήσεις εξέθρεψαν το καθεστώς ομηρίας των προσωρινά εργαζομένων προκειμένου να συντηρήσουν τους κομματικούς «στρατούς» τους με αντάλλαγμα μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε πάντα την πρώτη θέση σε ρουσφετολογικούς διορισμούς ωρομίσθιων ή συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Για δύο λόγους:

1 Γιατί καμία κυβέρνηση δεν επιβάρυνε δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό της με υπαλλήλους ενός υπουργείου δευτερευούσης σημασίας όπως θεωρείται ακόμη το Πολιτισμού και

2 Γιατί έτσι οι πολιτικοί εξυπηρετούσαν την εκλογική τους πελατεία και εξασφάλιζαν την παραμονή τους στη Βουλή και την επόμενη τετραετία.

Το άθλιο αυτό αλισβερίσι κρατάει πάνω από τρεις δεκαετίες.

Παλαιό στέλεχος του υπουργείου θυμάται πως το πρόβλημα των συμβασιούχων, που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια με τους εργαζομένους με προγράμματα μαθητείας Stage, υφίσταται από τη δεκαετία του ’80. Σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει μόνο δύο διαγωνισμοί για την πρόσληψη μονίμων.

 • Η Μελίνα

Η Μελίνα Μερκούρη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το 1985 είχε καταφέρει με τον Νόμο 1476 να μονιμοποιήσει χιλιάδες υπαλλήλους που εργάζονταν με διάφορες συμβάσεις στο ΥΠΠΟ. Τότε μονιμοποιήθηκαν 50.000 υπάλληλοι σε όλο το Δημόσιο. Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού ήταν (και τότε) οι περισσότεροι από όλα τα υπουργεία.

Ακολούθησαν κι άλλες τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις μαζικών μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ. Ετσι, διαμορφώθηκε η πεποίθηση πως άπαξ και η πόρτα ανοίξει ουδείς πάει σπίτι του μετά τη λήξη της σύμβασής του. Η εξουσία έβρισκε τρόπο να ανανεώνει τις συμβάσεις με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται σε συγκεκριμένα πόστα πάνω από δέκα χρόνια. Η πολύχρονη παραμονή τους στην ίδια θέση τεκμηριώνει τον ισχυρισμό τους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το 2004, όταν ήρθε η Ν.Δ. στην εξουσία μονιμοποίησε χιλιάδες συμβασιούχους και άνοιξε άλλο κεφάλαιο με τους εργαζομένους με τα Stage και αθρόες προσλήψεις που γέμισαν προεκλογικά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με Μεσσήνιους, νέες φουρνιές προσωρινώς εργαζομένων.

 • 22 μήνες απλήρωτοι

Αυτή τη στιγμή, ενώ ο Οργανισμός του ΥΠΠΟ (2003) προέβλεπε 11.500 θέσεις μονίμων, εργάζονται 4.200 μόνιμοι υπάλληλοι, 3.500 αορίστου χρόνου και 2.000 ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι κ.λπ. Οι διαμαρτυρόμενοι είναι περίπου 800. Από αυτούς οι 325 απολύονται στις 31 Οκτωβρίου (λήγουν συμβάσεις που είχαν ανανεωθεί για ένα έτος με τροπολογία του Σαμαρά), άλλοι 400 φεύγουν στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάμεσά τους είναι κι αυτοί που παραμένουν απλήρωτοι 22 μήνες εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις. Επίσης δεν διορίζονται εδώ και τρία χρόνια 194 φύλακες που έχουν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ.

Ν.Κ-Ρ

 • Από την εποχή του Σημίτη

Στο υπουργείο Πολιτισμού είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος συμβασιούχων σε μια σειρά ειδικότητες από την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη.

Οταν εφαρμόστηκε το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, πριν από μια πενταετία, μονιμοποιήθηκε ένα μέρος των συμβασιούχων (περίπου το 1/3), καθώς η τότε πολιτική ηγεσία έκρινε ότι οι υπόλοιποι δεν κάλυπταν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Στα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι συμβασιούχοι συνέχιζαν να εργάζονται με ανανεούμενες συμβάσεις, ενώ προσλήφθηκαν και άλλοι με το ίδιο καθεστώς.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης πέρυσι, το πρόβλημα οξύνθηκε, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης «πάγωσε» όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2010 και απαγόρευσε την ανανέωση των συμβάσεων. Αρκετοί ήταν τότε οι συμβασιούχοι που «κρατήθηκαν» στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων (εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων) και εργάζονται μέχρι σήμερα χωρίς να πληρώνονται.

ΕΛ.ΔΕΛ.
 • «Εξουσιαστικό σύνδρομο»

! Οι Ενώσεις Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και Φωτορεπόρτερ Ελλάδος χαρακτηρίζουν «διόλου τυχαία» την επίθεση αστυνομικών εναντίον συναδέλφων τους στην Ακρόπολη.

Κάνουν λόγο για «εξουσιαστικό σύνδρομο μερίδας αστυνομικών» που θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και καλούν τις αρμόδιες Αρχές να πάρουν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

 • Κόντρα στη Βουλή

Τα «απόνερα» των χθεσινών πρωινών συγκρούσεων των αντρών των ΜΑΤ με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη έφτασαν και στη Βουλή. Η κυβέρνηση, διά των υφυπουργών Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Πολιτισμού Γ. Νικητιάδη, επέμεινε ότι είναι απαράδεκτο να δυσφημείται η χώρα και πως «κανείς δεν δικαιούται να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν και ήρθαν να δουν αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η στάση τους προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 22 μήνες και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση, και όχι η κυβέρνηση».

 • Πυρ από τα κόμματα στην κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ν.Δ. για τους συμβασιούχους της Ακρόπολης όταν και ο Α. Σαμαράς είχε προχωρήσει σε λύσεις που αντιμετώπιζαν το οικονομικό πρόβλημα αλλά παρέτειναν τον χρόνο ομηρίας.

Ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Θοδωρής Δραβίλλας, είπε στην «Ε» ότι ο Α. Σαμαράς αναλαμβάνοντας υπουργός τον Ιανουάριο του 2009, προκειμένου να πληρωθούν οι συμβασιούχοι φύλακες, μετά την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών που υπήρχαν σε όλα τα υπουργεία, συνυπέγραψε τροπολογία με τους Παυλόπουλο και Παπαθανασίου προκειμένου να υπάρξει η σύννομη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά και να υπογράψουν παράταση της σύμβασής τους κατά ένα συν ένα έτος, καθ’ υπέρβαση του σκληρού 24μηνου που είχε ορίσει ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ολες εκείνες οι συμβάσεις τελειώνουν στις 31 Οκτωβρίου, γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως είπε, αφού η σημερινή κυβέρνηση δεν θα τις ανανεώσει».

Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεπάρκεια».

«Ας ρωτήσουν για να μάθουν, πόσες χιλιάδες συμβασιούχων κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ και μονιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004», ανέφερε σε ανακοίνωση.

 • Η Αλ. Παπαρήγα

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «όταν οι εργαζόμενοι έχουν οξυμένα προβλήματα, όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να κινητοποιούνται, να παλεύουν, να αγωνίζονται. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο βράχος της Ακρόπολης, τα μνημεία, δεν πρόκειται να έχουν καμία βλάβη από την απεργία. Αν θέλετε, και η Ακρόπολη είναι ένα σύμβολο. Από αυτή την άποψη είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συμβασιούχοι και καλά κάνουν και παλεύουν».

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε «την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων συμβασιούχων και την αδικαιολόγητη συνεχή παρουσία τους μέσα στον χώρο», ενώ ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της «Αττικής Συνεργασίας – Οχι στο Μνημόνιο», Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι η επίθεση των ΜΑΤ «αποτελεί πολιτική αθλιότητα με “πολιτικό μανδύα”».

 • Η ΔΗ.ΑΡ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα».

 • Ο Αλ. Αλαβάνος

Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέκος Αλαβάνος που πήγε στην Ακρόπολη, σχολίασε καυστικά ότι «ο πρωθυπουργός των ξένων Γιώργος Παπανδρέου εμπνεύστηκε από τον Ξέρξη, τον Μοροζίνι και τον Λόρδο Ελγιν στη σημερινή στρατιωτική εισβολή στην Ακρόπολη», τονίζοντας ότι «αυτό είναι βεβήλωση, η Ακρόπολη είναι παγκόσμιο σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας».

 • Το ΚΚΕ (μ-λ)

«Ο πολιτισμός του Μνημονίου και της πολιτικής που αυτό υπαγορεύει, ο πολιτισμός της βίας, του αυταρχισμού και της εξαθλίωσης έδωσε χθες μία ακόμη “παράσταση” στην πύλη της Ακρόπολης. Μια “παράσταση” σε βάρος των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι έπειτα από χρόνια δουλειάς πετιούνται στο δρόμο, πολλοί από αυτούς απλήρωτοι για μήνες», καταγγέλλει το ΚΚΕ (μ-λ).

 • Καταλήψεις και διαμαρτυρίες στην Ακρόπολη 2007-2010

22-24 Ιουλίου 2007: Κλειστή από τους μόνιμους αρχαιοφύλακες.

18 Ιουνίου 2008: Διαμαρτυρία για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

17 Δεκεμβρίου 2008: Φοιτητές αναρτούν πανό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Φεβρουάριος 2009: Κλειστή από τους συμβασιούχους.

Ιούνιος 2009: Διαμαρτυρία διπλωματούχων ξεναγών.

4 Μαΐου 2010: Συμβολική κατάληψη από το ΠΑΜΕ, για τα οικονομικά μέτρα.

25 Μαΐου 2010: Απειλήθηκαν επεισόδια από τους συμβασιούχους, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

13 Ιουλίου 2010: Κλειστή για οικονομικά αιτήματα.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: