RSS

Εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο

15 Oct

Ενα γνωστό και χρόνιο ζήτημα δεν επιλύεται – Διεθνής διασυρμός της χώρας

Ανδρες των ΜΑΤ χρησιμοποιούν πλαϊνή είσοδο προκειμένου να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως και να αντιμετωπίσουν τους καταληψίες διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η χθεσινή σκηνή, μοναδική στα χρονικά, έκανε τον γύρο του κόσμου.

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 15 Oκτωβρίου 2010

Μικρός αριθμός διαμαρτυρόμενων συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν ικανός να προκαλέσει χθες μείζον θέμα δημόσιας τάξης, ευρυθμίας και διεθνούς εικόνας της χώρας. Η πρωτοφανής οχύρωσή τους εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως, ως έσχατο κατ’ αυτούς μέσο πίεσης για ικανοποίηση των αιτημάτων τους (πρόσληψη και καταβολή δεδουλευμένων), αλλά και η εξ ίσου πρωτοφανής έφοδος των ΜΑΤ στην Ακρόπολη με σκοπό την απελευθέρωση του χώρου, άφησαν αλγεινές εντυπώσεις. Τόσο η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους των καταληψιών όσο και η ατολμία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να αντιμετωπίσει ένα γνωστό και χρόνιο ζήτημα εξέθεσαν χθες για μία ακόμη φορά τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Χθες η Ακρόπολη, αν και «απελευθερώθηκε», παρέμεινε κλειστή για τους τουρίστες διότι το μόνιμο προσωπικό αποφάσισε να μην ασκήσει τα καθήκοντά του εις ένδειξιν συμπαράστασης προς τους συμβασιούχους.

Eνταση και συμπλοκές στην Ακρόπολη
  • Παρέμβαση των ΜΑΤ και προσαγωγές συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
  • Της Γιωτας Συκκα

Η εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν σαφής: «Να ανοίξει η Ακρόπολη». Eτσι φτάσαμε στην εικόνα που έγινε πρώτη είδηση στα διεθνή πρακτορεία, με τις δύο διμοιρίες των ΜΑΤ παραταγμένες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου από νωρίς το πρωί. Δακρυγόνα, συμπλοκές, ένταση και προσαγωγές, όχι για εγκληματίες αλλά για συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εργαζόμενους που το ίδιο το πολιτικό σύστημα τούς έφτασε μέχρι εδώ. Ακόμη και στην υπερβολή, να αλλάξουν το λουκέτο του αρχαιολογικού χώρου από το προηγούμενο βράδυ, να τον κρατήσουν κλειστό και τελικά να τον ανοίξουν τα ΜΑΤ στις 10.20.

Ομως τα μνημεία, όσο δίκιο και αν έχουν οι εργαζόμενοι (γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει απλήρωτος για 22 μήνες), δεν είναι το μαγαζάκι της γειτονιάς μας για να τα προσβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη πλευρά, τα υπουργεία δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έμοιαζε χθες το πρωί θεατής στο «ριάλιτι Ακρόπολη», το οποίο παρακολούθησαν και φωτογράφισαν δεκάδες τουρίστες, πριν κάνει τον γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τ. Χυτήρης δήλωνε σε τηλεοπτικές εκπομπές: «Δεν μπορώ να σας πω, από τη στιγμή που επιλήφθηκε η αστυνομία». Λίγη ώρα αργότερα, υπογράμμιζε πως «οι συμβασιούχοι πληρώνονται» και ότι μπορούν να διεκδικήσουν θέση μέσω του ΑΣΕΠ. Μόνο που αυτήν τη δυνατότητα δεν την έχουν όλες οι κατηγορίες.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, από την άλλη, παρακολουθούσε τηλεφωνικά τις θλιβερές εξελίξεις από τη Ν. Υόρκη όπου βρίσκεται, ενώ η πλειοψηφία των μόνιμων υπαλλήλων τάσσεται στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων τους, λέγοντας πως «έχουν στην πλάτη τους μεγάλο μέρος της εργασίας του υπουργείου». Η αλήθεια είναι πως η εικόνα λίγων ανθρώπων (30 συμβασιούχων) κλειδαμπαρωμένων στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στην κεντρική είσοδο, μέχρι να εισέλθουν αστυνομικές δυνάμεις από δεύτερη είσοδο στο πλάι, δεν ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να δείξουμε. Ο πρόεδρος των συμβασιούχων κ. Ν. Χασομέρης δήλωσε πως πρόκειται για 800 συμβασιούχους, ορισμένοιι απ’ αυτούς απλήρωτοι για 22 μήνες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να προκαλεί απορία γιατί στο μνημείο ήταν τόσοι λίγοι, όταν τελικά το πρόβλημα ξεπερνά και τους 800 που αναφέρουν τα σωματεία. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τη στάση του ΥΠΠΟΤ, που άφησε το θέμα να εκτραπεί σε λύσεις αστυνομικού τύπου, και την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Γκίζη ο οποίος έχει ζητήσει προκαταρκτική έρευνα για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο 24ωρα.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τους απεργούς ότι θα απελευθέρωναν το μνημείο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του καταδίκασε όσα συνέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο. «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής προδίδει εκκωφαντική αδυναμία πολιτικής διαχείρισης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας. Σημειώνουν ακόμη πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να σκύψει πάνω στα μείζονα προβλήματα των Μνημείων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων, μονίμων και συμβασιούχων, επίσης ότι έχουν καταθέσει προτάσεις, «για τις οποίες η πολιτική ηγεσία έχει, μέχρι σήμερα, αποφύγει να πάρει θέση». Ολοι, και τα σωματεία μονίμων, μιλούν για διάλογο προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιεξόδο. Οι συμβασιούχοι πάντως, αυτοί οι 800 που έχουν το άμεσο πρόβλημα (θα ακολουθήσει και η νέα γενιά), έχουν δώσει ραντεβού για σήμερα το πρωί πάλι στο μνημείο. Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστεί το πυλ λαξ στην Ακρόπολη.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι

Ούτε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει σαφή εικόνα των συμβασιούχων. Ολοι μάλιστα συμφωνούν (εργαζόμενοι και στελέχη) πως πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που αφορά πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Το σίγουρο είναι πως το υπουργείο έχει 4.500 κενές θέσεις και οι συμβασιούχοι υπολογίζονται περίπου σε 3.500. Από αυτούς το άμεσο πρόβλημα το έχουν 800 άτομα.

Η ρίζα του κακού, κατά τον κ. Παναγιώτη Κουτή από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ξεκινά από το Π. Δ. του Παυλόπουλου σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν μπορεί να εργαστεί στην ίδια ειδικότητα και στον ίδιο φορέα στο Δημόσιο εφόσον συμπληρώσει 24μηνο. Αυτό ξεκίνησε το 2004 και όταν με τον χρόνο συνειδητοποίησαν -ειδικά οι αρχαιολόγοι που δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλες θέσεις εκτός ΥΠΠΟΤ- το μέγεθος του νέου προβλήματος άρχισαν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η πληρωμή τους -μέχρι το σκάνδαλο Ζαχόπουλου- γινόταν από τον Ειδικό Λογαρισμό του υπουργείου. Τα προβλήματα διογκώθηκαν με την κατάργησή του. Ετσι, φτάσαμε στην τροπολογία του Αντ. Σαμαρά, όπου κάποιοι υπέγραψαν συμβάσεις για ένα χρόνο έχοντας δικαίωμα παράτασης για έναν επιπλέον. (Στις 31/10 ωστόσο, που λήγει ο δεύτερος χρόνος, αναμένεται νέα αλυσίδα κινητοποιήσεων). Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την κανούργια γενιά συμβασιούχων η οποία ξεκίνησε μετά την τροπολογία Σαμαρά. Αυτοί (όπως εξασφαλίστηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε) θα πληρωθούν κανονικά, απλώς αργούν οι διαδικασίες.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ισχυρίζεται ότι άρχισαν να καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές, μετά τη δημοσίευση του Ν. 3878/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (20 /9), για όσους υπάρχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Τονίζει πως «συνεχίζεται η ενταλματοποίηση και εκταμίευση ανάλογα με τη ροή συγκεντρώσεως των δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού», θυμίζει ότι παρέλαβε εκατοντάδες συμβασιούχους πολλοί από τους οποίους δεν πληρώνονταν καν και ότι προσλαμβάνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες (π. χ. ημερήσιοι φύλακες χωρίς γνώση γλώσσας όπως προβλέπει το νομοθετικό διάταγμα 50/2001). Αντίθετα με τους συμβασιούχους και τον πρόεδρό τους κ. Ν. Χασομέρη, το ΥΠΠΟΤ επιμένει πως «κανείς δεν απασχολείται πλέον χωρίς να αμείβεται». Η κατάσταση ωστόσο τις επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να αλλάξει. «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις» δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΤ, ενώ ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί σε στάση εργασίας σήμερα από τις 11.30 το πρωί.

Γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών
  • Του Γιωργου Π. Τερζη

Οι αρνητικές για τη χώρα εικόνες από την Ακρόπολη δεν απέτρεψαν τα ελληνικά κόμματα από το σύνηθες, πλέον, γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών. Η Νέα Δημοκρατία ναι μεν καταδίκασε την κατάληψη του μνημείου, την ίδια ώρα ωστόσο έβαλλε κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της όλης υπόθεσης και την «ομηρία» των συμβασιούχων. Ηταν, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής που ανέβασε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, βάζοντας στο «κάδρο» τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ως έναν εξ αυτών που προσέλαβαν τους εν λόγω συμβασιούχους από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. «Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία –και μάλιστα με υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά– έβαζε αφειδώς τους συμβασιούχους στο υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, σημειώνοντας πάντως ότι τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν κανονικά.

Αμεση ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., που «χρέωσε» στο ΠΑΣΟΚ αδιαφάνεια στις προσλήψεις. «Ας ρωτήσουν για να μάθουν ποιος θέσπισε τις «αδιαφανείς διαδικασίες» που αναφέρουν στην επιλογή των συμβασιούχων. Ας ρωτήσουν για να μάθουν, πόσες χιλιάδες συμβασιούχους κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ και μονιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004», σημειώνεται, μεταξύ άλλων. Σε παράλληλο χρόνο, ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωνε αντίθετος στην κατάληψη του μνημείου, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει διάλογο, η τομεάρχης Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι «μετέτρεψε τον Ιερό Βράχο σε πεδίο μάχης» και ο τομεάρχης Πολιτισμού, Θαν. Δαβάκης, σημείωνε πως οι συμβασιούχοι «δίκαια προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους».

«Ας αφήσουν την ευαισθησία για την Ακρόπολη και για το τι θα πει η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί. Εμείς δεν δίνουμε εξετάσεις σ’ αυτούς. Εμείς τιμάμε την Ακρόπολη και όλη την ιστορία της χώρας μας και την τιμάμε με αγώνες. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο βράχος της Ακρόπολης, τα μνημεία, δεν πρόκειται να έχουν καμία βλάβη από την απεργία», υποστήριξε η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν «30 μήνες να πληρωθούν» και ανέδειξε το ζήτημα της ελευθεροτυπίας, σημειώνοντας πως «ο υπουργός Δημοσίας Τάξης πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή την απρόκλητη επίθεση στους εκπροσώπους του τύπου». «Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ανήκει στην Ελλάδα και την ιστορία της. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες και να βρίσκουν λουκέτα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

Επιστροφή στη διεθνή κατακραυγή
  • Δημητρης Pηγοπουλος

Οταν οι «Nιου Γιορκ Τάιμς» έχουν τη φωτογραφία από τα επεισόδια στην Ακρόπολη στην κορυφή της ηλεκτρονικής τους σελίδας τότε ούτε ο θρίαμβος της διάσωσης των Χιλιανών μεταλλωρύχων δεν μπορεί να μας σώσει. Το ελληνικό «θέμα» έπαιζε από πολύ νωρίς στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Μια εποχή που οι ειδήσεις από την Ελλάδα άρχισαν να αλλάζουν ελαφρά χρώμα, μεταδίδοντας λίγο πιο αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση, πάντα, με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ήρθαν τα χθεσινά γεγονότα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης για να επιστρέψουμε στο γνωστό κλίμα χάους και αβεβαιότητας. Γιατί όσοι έχουν ευθύνη για τις εξαιρετικά δυσάρεστες εικόνες της χθεσινής ημέρας ξεχνούν ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα λεπτή περίοδο όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για τους γνωστούς λόγους. Αν είχαμε το ίδιο συμβάν πριν από πέντε χρόνια είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έβρισκε τόσο υψηλή θέση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τώρα ο συσχετισμός με τις οικονομικές περιπέτειες της Ελλάδας είναι σχεδόν αυτόματος και δικαίως. Τα δημοσιεύματα αναπαράγουν τις ιστορίες των απεργών του υπουργείου Πολιτισμού που είτε χάνουν τη δουλειά τους, ως συμβασιούχοι, είτε παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν δύο χρόνια. Ολα αποδίδονται στην οικονομική ύφεση και στα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Φυσικά, αν όλα αυτά διεξάγονται με φόντο το πλέον προβεβλημένο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας, η ιστορία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

  • «Είναι ντροπή»

«Νομίζουμε ότι είναι ντροπή», δηλώνει στο Associated Press μια γυναίκα από την Αργεντινή, η Βερόνικα Τραβέρσο. «Δεν θα συστήσουμε στον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα. Δεν φταίμε εμείς για τα προβλήματα της Ελλάδας». Στη συνέχεια του ρεπορτάζ (που δυστυχώς αναμεταδίδουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς») η κ. Τραβέρσο προσθέτει ότι είχε προγραμματίσει να μείνει στη Αθήνα για δύο ημέρες, αλλά τώρα βλέπει ότι οι ελπίδες της συντρίβονται».

Σχετικά υποβαθμισμένο το θέμα στις ιστοσελίδες των μεγάλων γαλλικών εφημερίδων όπως και στο site του france24. To μεσημέρι η είδηση δεν εμφανιζόταν στις πρώτες σελίδες, ενώ ευτυχώς την ίδια ώρα δεν παίξαμε σχεδόν καθόλου στα ισπανικά μέσα. Αντίθετα οι Ιταλοί κρατούσαν την είδηση «ψηλά» αρκετές ώρες μετά τα γεγονότα. «Η Αστυνομία άνοιξε ξανά την Ακρόπολη, επεισόδια και συλλήψεις» είναι ο τίτλος του σχετικού θέματος από το ιταλικό πρακτορείο Ansa, τονίζοντας ότι πολλοί τουρίστες που έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο διαμαρτυρήθηκαν ανοιχτά για την κατάσταση που επικρατεί.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: