RSS

Νέα επεισόδια στην Ακρόπολη

15 Oct
  • Μικρής έκτασης επεισόδια, το απόγευμα, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως. Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλλει οι συμβασιούχοι για την Παρασκευή.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σημειώθηκαν το απόγευμα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως.

Από το μεσημέρι, μέλη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, από το δίκτυο συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο, όπου, μετά τις 5, συγκεντρώθηκαν περί τα 30 άτομα για να διαδηλώσουν καταγγέλοντας «ωμή αστυνομική βία σε βάρος των συμβασιούχων και των εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη».

Ύστερα από προπηλακισμούς και αψιμαχίες με αστυνομικούς, που περιφρουρούν την περιοχή, οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν.

Αυτεπάγγελτη η αστυνομική παρέμβαση στην Ακρόπολη

Αυτεπάγγελτη ήταν η παρέμβαση της αστυνομίας στην Ακρόπολη, για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους συγκεντρωμένους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επέμβαση των ΜΑΤ στηρίχθηκε στην κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη, στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, που με χθεσινή εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δ. Γκύζη, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο έφορος κατέθεσε στην αστυνομία, ότι από την κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύεται η λειτουργία του ιερού χώρου. Η διαπίστωση διάπραξης αδικήματος επέτρεψε στην αστυνομία να επέμβει σήμερα το πρωί, για την αποκατάσταση της εύρρυθμης λειτουργίας του χώρου.

Οι συμβασιούχοι και έκτακτοι έχουν καταλάβει από χθες στις 6.30 το πρωί την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για 22 μήνες.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε σε συμπλοκές σώμα με σώμα με τους απεργούς και ακολούθησε, εκτεταμένη ρίψη χημικών προς τους ίδιους αλλά και σε δημοσιογράφους και οπερατέρ ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και στη σύλληψη ενός από τους απεργούς.

Ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης, χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας ως τραγωδία και τεράστιο έγκλημα που δεν έχει ξανασυμβεί, προσθέτοντας, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, έκανε έκκληση μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού να μεταβεί ομάδα των εργαζομένων στο υπουργείο, για να βρεθεί λύση αποσπώντας την άρνηση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη συνείδηση των πράξεών τους», δήλωσε ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Χρήστος Νικολιτσόπουλος.

Το κλείσιμο της Ακρόπολης ήταν μονόδρομος, δήλωσε η αρχαιολόγος και συμβασιούχος Γιώτα Μπίσιλα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προσθέτοντας, εδώ και δυο χρόνια μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας και το μόνο που έχουμε είναι επικοινωνιακά τρικ.

Οι εργαζόμενοι παράλληλα, κάλεσαν την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανεργατική απεργία συμπαράστασης.

Πρωθυπουργό των ξένων, χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνοντας «ένας Παπανδρέου δεν έχει το δικαίωμα να βεβηλώνει την Ακρόπολη».

Οι εικόνες των συμπλοκών κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και ομάδες τουριστών που καταφθάνουν, προσπερνούν τον αρχαιολογικό χώρο. Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους Έλληνες, δήλωσε ο Βρετανός Πίτερ που έφθασε χθες με την οικογένειά του, για επίσκεψη στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του από τα γεγονότα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, παραμένουν παρατεταγμένες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και οι συμβασιούχοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Επιστρέφουν αύριο το πρωί στην Ακρόπολη οι συμβασιούχοι

Παραμένουν στον χώρο της Ακροπόλεως οι έκτακτοι και συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ λίγο νωρίτερα αποφάσισαν να μείνουν εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα και να επιστρέψουν αύριο το πρωί, στον χώρο του μνημείου.

Στάση εργασίας από τους έκτακτους αρχαιολόγους

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και καταδικάζοντας την αστυνομική επέμβαση στην Ακρόπολη εξήγγειλε για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στάση εργασίας από τις 11:30 πμ έως τη λήξη της βάρδιας. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι θα συμμετέχουν και στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι του υπουργείου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης ή όπου αλλού αποφασίσει η συνέλευσή τους.

Νικητιάδης: Ουδείς δικαιούται να κλείνει την Ακρόπολη

«Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη σχετικά με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης κι όταν ο ερωτών βουλευτής είπε πως όλοι αναφέρονται στην κατάληψη της Ακρόπολης αλλά κανένας δεν λέει πως το Μουσείο του Ηρακλείου είναι κλειστό πεντέμισι χρόνια.

Τ. Χυτήρης: «Δεν μπορεί να μείνει κλειστή η Ακρόπολη»

«Πρέπει να αφήσουμε την Ακρόπολη έξω από όλη την κουβέντα αυτήν» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, με αφορμή την κατάληψη της Ακρόπολης από συμβασιούχους.

Ο κ. Χυτήρης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ εξιστόρησε τα γεγονότα που προκάλεσαν την επέμβαση της Αστυνομίας.

«Χθες πήγαν και έκλεισαν την Ακρόπολη στην διάρκεια της ημέρας και δεν άφησαν τους τουρίστες να μπουν. Όμως έκαναν και κάτι επιπλέον, πήγαν και πήραν την κλειδαριά, το λουκέτο της εισόδου της Ακρόπολης και την άλλαξαν και έβαλαν δικό τους. Δεν άφηναν κανένα να μπει, ήταν οι ίδιοι μέσα, διανυκτέρευσαν το βράδυ και η Ακρόπολη ήταν στην δικιά τους διάθεση, θα έλεγα. Όποτε επενέβη το βράδυ η αστυνομία. Πήγε εκεί κάποιος αξιωματικός της αστυνομίας και πήρε κατάθεση από τον έφορο αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, τον κ. Μάντη, πήρε κατάθεση τι ακριβώς έγινε, και ταυτόχρονα πήρε από τους υπαλλήλους. Αυτές οι καταθέσεις πάνε μετά στον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας αν δει ότι έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις τότε δίνει εντολή να επέμβει η αστυνομία, πράγμα το οποίο έγινε σήμερα το πρωί».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εικόνα της, υπό κατάληψη, Ακρόπολης δεν συμβάλλει στην εικόνα της χώρας.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να αντιληφθούν πλέον ότι δεν θα ανανεώνονται οι συμβάσεις τους και όταν θα λήγουν θα φεύγουν, από την υπηρεσία τους, ενώ έκανε αυτοκριτική για την στάση, στο παρελθόν, των πολιτικών απέναντί τους.

Πάντως πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν οι καταληψίες ότι θα κλείσουν για ένα μήνα την Ακρόπολη και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να μείνει κλειστή η Ακρόπολη…». Τέλος, ανέφερε ότι σε όσους οφείλονται δεδουλευμένα θα πληρωθούν, μόλις προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σαχινίδης: Απαράδεκτες αυτές οι ενέργειες στην Ακρόπολη

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης «τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας», καθώς και «απαράδεκτους», «όσους» – όπως είπε – «προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμιση της χώρας».

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στη Βουλή παρεμπιπτόντως για το θέμα αυτό -στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή- και εξ αφορμής της τοποθέτησης του ερωτώντος βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή. Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα».

«Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη [και] έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη; Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» ζήτησε ο κ. Χαλβατζής.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε τον σεβασμό του ως προς το σκέλος των απόψεων του βουλευτή σχετικά με το τοπίο των αεροπορικών εταιριών, όπως τις εξέφρασε στην ανάπτυξη της ερώτησής του, τόνισε όμως ότι διαφωνεί «κάθετα μαζί του με την τοποθέτησή «σχετικά με την εικόνα που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που προσβάλλει και δυσφημεί τη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση».

«Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη» είπε ο κ. Σαχινίδης.

Νικητιάδης: Θα εξοφληφθούν άπαντες

«Η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ακρόπολη, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων, όσο κι αν σεβόμαστε το ιερό δικαίωμά της να διεκδικεί τα δίκαιά της. Για την περίπτωση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι σχετίζεται με τα δεδουλευμένα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει δηλώσει ότι θα εξοφληθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας και ζητεί να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα οι εργαζόμενοι προκειμένου να εξοφληθούν. Και δηλώνω εκ νέου ότι θα εξοφληθούν άπαντες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τις κλειδαριές της Ακρόπολης, ούτε να διανυκτερεύει εντός αυτής, διότι δεν ανήκει σε καμία ομάδα το μοναδικό αυτό μνημείο, αλλά στην ανθρωπότητα ολόκληρη», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Πεταλωτής: Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει μέτρο και συνέπεια,«αλλά δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους».

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι πρόκειται για περίπου 30 συμβασιούχους που διεκδικούν να συνεχιστούν οι συμβάσεις τους και να μονιμοποιηθούν, «πράγμα που δεν γίνεται πλέον στο δημόσιο τομέα και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις».

Σχετικά δε με το αίτημά τους για την καταβολή δεδουλευμένων, επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε η καταβολή να ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις αδικαιολόγητες και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μια κατάσταση που και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με υπουργό τον κ. Σαμαρά έβαζε αφειδώς και με γνωστά κριτήρια και με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν αυτοί οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά, ο κ. Πεταλωτής είπε αφενός ότι υπάρχουν πολλοί που προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά και, αφετέρου, ότι «δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυτούς τους εργαζόμενους».

«Πάντως η τακτική που ακολουθούν για να προβάλουν τα αιτήματά τους είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται και σε σχέση με τα αιτήματά τους και κυρίως με το αποτέλεσμα που επιφέρουν», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς ποιοι υποκινούν αυτές τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι «όσοι ζούμε στην κοινωνία αυτή γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για άλλους λόγους έξω από εργασιακές απαιτήσεις» και ότι «όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι και στην κρίση του λαού».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει συγκεκριμένα, διότι «γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές που δεν είναι συμβατές με τους γνωστούς τρόπους προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων».

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τη χρήση αστυνομικής

Τη χρήση αστυνομικής βίας, που έγινε στο χώρο της Ακρόπολης, κατά εργαζομένων, που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, καταδικάζει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα τεράστια κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βία και αυθαιρεσία, πολύ περισσότερο όταν απευθύνεται κατά νέων ανθρώπων, που είναι διαχρονικά θύματα ενός πελατειακού και ρουσφετολογικού κράτους». αναφέρει η ΓΣΕΕ, ενώ προσθέτει ότι «ο παγκόσμιος συμβολισμός του μνημείου της Ακρόπολης επιβάλλει σ’ όλους και ειδικότερα στο κράτος και την πολιτεία, τον απόλυτο σεβασμό του μνημείου, αλλά και των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕAdvertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: