RSS

Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξαν για την Πέμπτη οι αρχαιολόγοι

19 Oct
Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού
Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού   

  • Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων. Απεργία έχει κηρύξει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α ανέφερε: «Όλοι αισθανθήκαμε αποτροπιασμό βλέποντας την Πέμπτη 14/10/2010, μονάδες καταστολής να βεβηλώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, σύμβολο του πνεύματος και δημοκρατίας.  Οι δυνάμεις των ΜΑΤ άσκησαν βία ενάντια σε εργαζομένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους -συχνά απλήρωτοι, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, με ανασφάλεια για το μέλλον, με ελαστικές μορφές εργασίας- στην προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Το ΔΣ αναφέρει ότι «από τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι και ο Πολιτισμός, ο οποίος απαξιώνεται συστηματικά». Και συνεχίζει: «Περικόπτεται ο προϋπολογισμός του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Οι αρχαιότητες προβάλλονται ως “εμπόδιο” στην επιχειρηματική ανάπτυξη και στα κέρδη των κατασκευαστών». Το Σ.ΕΚ.Α τονίζει ότι σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό βρίσκονται σε ακόμα δεινότερη θέση.

«Με τη λήξη των συμβάσεων τους δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ποτέ ξανά στη ζωή τους στο επάγγελμα στο οποίο εκπαιδεύτηκαν -συχνά με σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους- και εξειδικεύτηκαν μέσω πολυετούς εμπειρίας, καθώς το Π.Δ. 164/2004 δεν επιτρέπει σε κανένα να εργαστεί ξανά στον ίδιο φορέα, με την ίδια ειδικότητα, για πάνω από 24 μήνες». Τονίζεται ακόμα ότι η απόγνωση που δημιουργήθηκε στους εργαζομένους, τους οδήγησε στην ακραία ενέργεια του αποκλεισμού της Ακρόπολης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων τονίζει ότι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συμβασιούχους θα συμμετάσχει την Πέμπτη, από κοινού με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων  σε 24ωρη απεργία. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ. της Πέμπτης στο Υπουργείο Πολιτισμού συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στον Λευκό Πύργο.

Οι αρχαιολόγοι ζητούν:

  • Κατάργηση του περιορισμού του «24μήνου» (άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 «Παυλόπουλου»), νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών
  • Μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αορίστου χρόνου.
  • Πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Να τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις τους. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ. με προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες και αποστολή των υπηρεσιών του Πολιτισμού.
  • Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις.
  • Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους φορείς, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, καθώς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. [Newsroom ΔΟΛ]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: