RSS

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΠΟ-Τ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Κοινό μέτωπο ενάντια στην αντιδραστική πολιτιστική πολιτική

22 Oct

Σε κοινό ψήφισμα κατέληξαν χτες τα σωματεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟ-Τ μαζί με τα σωματεία των ηθοποιών, των εικαστικών και των λυρικών καλλιτεχνών, κατά την κοινή τους συγκέντρωση έξω από το υπουργείο

Ο Αντώνης Σκυλάκος μιλάει στους διαδηλωτές

Μια ελπιδοφόρα αγωνιστική «συνάντηση» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, μεταξύ των εργαζομένων στο υπουργείο, που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν έξι πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟ-Τ, και των καλλιτεχνών και δημιουργών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ελλήνων Σκηνοθετών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Μαζί τους, οι χορωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία η κυβέρνηση χαρίζει στο «Ιδρυμα Νιάρχου» και οι σκηνοθέτες, οι οποίοι βάλλονται από το νομοσχέδιο – τερατούργημα για τον κινηματογράφο. Μαζί τους και οι ηθοποιοί και οι άλλοι εργαζόμενοι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Εθνικό Θέατρο, που βιώνουν τον καλλιτεχνικό και οικονομικό «ευνουχισμό» των κρατικών θεατρικών σκηνών.

Μια συνάντηση που έγινε στη βάση κοινών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του αστικού κράτους, το οποίο υπηρετούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Προβλήματα που η σημερινή κυβέρνηση όξυνε ακόμη περισσότερο, με πρόσχημα αλλά και ευκαιρία την καπιταλιστική κρίση, οδηγώντας στην ανεργία και την απληρωσιά συμβασιούχους του ΥΠΠΟ-Τ, στην κλιμάκωση της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το σφίξιμο της μέγκενης της υποχρηματοδότησης φορέων σύγχρονης δημιουργίας. Με αποκορύφωμα την άγρια και πρωτοφανή επίθεση των ΜΑΤ σε απεργούς συμβασιούχους μέσα στην Ακρόπολη την περασμένη βδομάδα.

Από τις 10 το πρωί, τα πανό, οι ευφάνταστες πικέτες και τα συνθήματα των συμβασιούχων, μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-Τ «ζέσταιναν» την οδό Μπουμπουλίνας. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους οι ηθοποιοί, οι εικαστικοί, οι λυρικοί και οι σκηνοθέτες δημιουργώντας ένα πραγματικά πανηγυρικό, αγωνιστικό κλίμα. Μοναδική απούσα, όπως πάντα άλλωστε όταν πρόκειται για δημιουργούς και εργαζόμενους, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ. Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, προτίμησε… να υποδεχθεί έναν Γερμανό μαραθωνοδρόμο στο Καλλιμάρμαρο… […] Τα σωματεία κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα που διαβάστηκε στη συγκέντρωση:

«Σήμερα Πέμπτη 21/10/2010 συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να διαμαρτυρηθούμε:

  • Για την πολιτική των περικοπών στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία και ανεργία στους χώρους του πολιτισμού.
  • Για τη συνεχιζόμενη κάλυψη των αναγκών του ΥΠΠΟ-Τ με ελαστικά εργαζόμενους.
  • Για τις απολύσεις και τις απληρωσιές στο χώρο του πολιτισμού.
  • Για τον αυταρχισμό και την αναλγησία της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματα με ΜΑΤ και βία. Ζητάμε: αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή μισθό για όλους-ες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού και την παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ που δεν ήταν καν στο Υπουργείο για να ακούσει τα αιτήματά μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε συντονισμένα και δυναμικά τον αγώνα μας».

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ-Τ Στερεάς Αττικής & Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σωματείο Εκτάκτων Αρτας – Πρέβεζας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηθοποιοί Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, Σύλλογος Εργαζομένων πάσης φύσεως προσωπικού Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν και σήμερα στις 9 το πρωί έξω από το ΥΠΠΟ-Τ. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: