RSS

Ο πολιτισμός πιάνει λιμάνι

05 Jan
  • ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 180 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό, η διασύνδεση της πόλης με το λιμάνι του Πειραιά και η μετατροπή του σ’ έναν σημαντικό κόμβο της Μεσογείου είναι οι βασικοί στόχοι του επενδυτικού σχεδίου για την «Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά».

Το master plan (στρατηγικό σχέδιο) της «Πολιτιστικής Ακτής», το οποίο αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) 2011-2015, παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «δουλεύουμε με γνώμονα την ανάγκη η πρώτη φάση του έργου να έχει δημοπρατηθεί μέσα στο 2011». Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, που θα γίνουν σε μια έκταση 180 στρεμμάτων (50 από αυτά αποτελούν χώρους πρασίνου) εντός της λιμενικής ζώνης, στη Δραπετσώνα και στην Ηετιώνεια Πύλη.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το master plan θα είναι ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν οι διαδικασίες των προμελετών, με στόχο μέχρι τον Ιούλιο να έχουν προχωρήσει όλες οι μελέτες.

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε χθες το μεσημέρι σε μια ανοιχτή σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης και Πολιτισμού-Τουρισμού Π. Γερουλάνος, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων Στ. Χρήστου και Δ. Κατσικάρης, ο δήμαρχος της πόλης Β. Μιχαλολιάκος, βουλευτές, δήμαρχοι όμορων δήμων, εκπρόσωποι της κρουαζιέρας και άλλων φορέων του Πειραιά. Συμμετείχε επίσης ο υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου, αρχιτέκτονας Γ. Αραχωβίτης, ο οποίος το παρουσίασε και αναλυτικά.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Θ. Πάγκαλος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη, «γιατί μια σειρά από δραστηριότητες που έχουμε λάβει ως κοινωνία και ως κυβέρνηση θα έχουν αίσιο πέρας» όπως είπε. «Μέσα στη χρονιά η Πολιτιστική Ακτή της Δραπετσώνας θα τεθεί σε τροχιά».

«Ως τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί άμεσα» χαρακτήρισε την «Πολιτιστική Ακτή» ο Γ. Διαμαντίδης. Οπως είπε, με την ολοκλήρωσή της θα γκρεμίσει το «τείχος» της πόλης με το λιμάνι.

«Οπως αλλάζει όλη η Αττική αλλάζει και ο Πειραιάς», επισήμανε ο Π. Γερουλάνος, λέγοντας πως το πρόγραμμα θα έχει τεράστια σημασία και για τους ανθρώπους του τουρισμού και για τους ανθρώπους του Πειραιά.

Ο αρχιτέκτονας Γ. Αραχωβίτης τόνισε πως αν το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί, ο Πειραιάς θα μπει στον πολιτιστικό χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων.

Παρέμβαση έκανε και ο γ.γ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Π. Λασκαρίδης. «Εάν πάνω από κάθε master plan βάλουμε ένα άλλο μεγαλύτερο και πούμε ποιο θα είναι καλύτερο, τότε είναι δεδομένο πως δεν θα γίνει τίποτα», είπε. «Να ξεκινήσει ένα έργο, έστω και μικρό, και μετά θα έρθουν και τα επόμενα μεγαλύτερα».

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά για τα έργα αστικών αναπλάσεων, με συμβάσεις παραχώρησης σε επενδυτές και από ιδίους πόρους του ΟΛΠ.

«Εδώ και 14 μήνες βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από προτάσεις για επενδύσεις και έργα στο λιμάνι και στην πόλη του Πειραιά. Στην πράξη, όμως, δεν “κουνιέται φύλλο” και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη», τονίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης.

  • Τα σπουδαιότερα έργα

* Αρχαιολογικό Μουσείο Πόλεως Πειραιά. Τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο «Καστράκι». Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας περίπατος, ο οποίος διερχόμενος μέσα από τις Ηετιώνειες Πύλες να ενοποιεί τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου με τον Αρχαιολογικό Χώρο.

* Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τοποθετείται στις εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών (SILO). Εξαιρετικό κτίριο, εμβληματικής φυσιογνωμίας, σημείο αναφοράς στο λιμάνι του Πειραιά.

* Μουσείο Μεταναστών. Τοποθετείται στον χώρο της «Πέτρινης» αποθήκης. Αξιόλογο δείγμα πετρόκτιστης αποθήκης του τέλους του 19ου αιώνα. Ενδεικτικά μπορεί να αναφέρεται στη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού των αρχών του 20ού αιώνα, στη μεσοπολεμική μετανάστευση της διανόησης, στη μετανάστευση προσφύγων από Μ. Ασία και Κωνσταντινούπολη, στην ιστορία των αποικιών-πρώτοι μετανάστες και στη μυθολογία.

* Θεματικό Πάρκο. Αναπτύσσεται στον χώρο που είναι γνωστός ως Μικρή Αποθήκη. Μπορεί να έχει ως ενδεικτική θεματολογία τη ναυτική ιστορία της χώρας και των λιμανιών της και ιδιαίτερα του Πειραιά σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

* Κτίριο Εκθέσεων και άλλων Πολιτιστικών Λειτουργιών. Τοποθετείται στον χώρο που είναι σήμερα γνωστός ως Μεγάλη Αποθήκη.

* Δεξαμενές. Πετρόκτιστες κατασκευές που χρησιμοποιούνται για τις επισκευές πλοίων. Προστατεύονται ως διατηρητέες, αφού πολλές από τις πέτρες προέρχονται από το γειτονικό Τείχος του Κόνωνος. Μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

* Μικρή εμπορική και ψυχαγωγική ζώνη.

* Μουσείο Σιδηροδρόμων και Σιδηροδρομικής Βιομηχανικής Ιστορίας.

* Χώροι πρασίνου.

* Πλατείες, καθιστικά.

* Ποδηλατόδρομοι – πεζόδρομοι.

* Ενυδρεία.

* Υδάτινες επιφάνειες, κανάλια.

 
Leave a comment

Posted by on January 5, 2011 in Πειραιάς

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: