RSS

Τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει η απόφαση του Κ.Α.Σ. για τον κυματοθραύστη

13 Feb

Αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας

Η συχνή ενασχόληση μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας με προβλήματα του νησιού μας, έχει προκαλέσει ενοχλήσεις κατά καιρούς σε κύκλους που είχαν συνηθίσει έως πρόσφατα, πολλά από τα θέματα αυτά να μην ξεφεύγουν από τα στενά όρια της μικρής τοπικής μας κοινωνίας, η οποία τα αντιμετωπίζει συνήθως με τους δικούς της κανόνες και τις δικές της μεθόδους και πρακτικές. Η εγγύτητα με την Αθήνα, η ευκολία στην μετακίνηση και στην επικοινωνία των ιδεών, η εγκατάσταση στο νησί μας πολλών νέων κατοίκων που προέρχονται στην μεγάλη πλειοψηφία τους από την Αθήνα –και από άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού– και κυρίως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός τακτικών παραθεριστών που απέκτησαν ιδιοκτησίες εδώ –και που έχουν την ίδια προέλευση– κάνει αδύνατη την διατήρηση του ιδιότυπου αυτού «όρκου σιωπής» που χαρακτηρίζει τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, τα θέματα αυτά παρουσιάζουν πολλές φορές από την φύση τους ένα ευρύτερο ενδιαφέρον που αγγίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και όχι απλώς τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας.

Ένα από αυτά τα θέματα πανελλαδικής εμβέλειας είναι και η πρόσφατη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης για την κατασκευή κυματοθραύστη στο λιμάνι του νησιού μας, σε επαφή (οπτική και φυσική) με δύο αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας –την αρχαία ακρόπολη της Κολώνας και τον πολεμικό λιμένα της πρώτης μεγάλης ναυτικής δύναμης του αρχαίου κόσμου. Η έγκριση του έργου από το Κ.Α.Σ. παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, είναι, ακόμη στις μέρες μας, κάτι το ασυνήθιστο, αλλά όχι πλέον σπάνιο. Ένα πρόσφατο, πολύ γνωστό παράδειγμα «αυθαιρεσίας» του Κ.Α.Σ. είναι ο αποχαρακτηρισμός το 2007 δύο σημαντικών διατηρητέων κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζουν την θέα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης προς τον ιερό βράχο, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών και ακυρώθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η θιγόμενη περιοχή

Πέρα από τις πολυάριθμες αναρτήσεις της είδησης για τον κυματοθαύστη σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και την δημοσίευσή της σε εφημερίδες, υπήρξαν την επομένη της κρίσιμης συνεδρίασης δύο άρθρα σε δύο από τις πιο έγκυρες αθηναϊκές εφημερίδες, την Καθημερινή και το Βήμα (στην καθημερινή ηλεκτρονική του μορφή) – εφημερίδες που έχουν ασχοληθεί πρόσφατα και με άλλα θέματα που μας αφορούν. Η Καθημερινή, με σύντομο άρθρο της δημοσιογράφου Όλγας Σελλά, με τίτλο «Kυματοθραύστης στο λιμάνι της Aίγινας», καταγράφει την είδηση συνοψίζοντας ένα μεγαλύτερο κείμενο του Αθηναϊκού Πρακτορίου Ειδήσεων (δείτε το εδώ) το οποίο ουσιαστικά αποτυπώνει το σκεπτικό της απόφασης, βασισμένο σε δηλώσεις του δημάρχου Σάκη Σακκιώτη, του μελετητή του έργου Στράτου Ανδριάνη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Το κείμενο της δημοσιογράφου του Βήματος Μαρίας Θερμού, με τίτλο «Αίγινα: Δαμάζοντας τα κύματα… σε βάρος των αρχαίων», διαφοροποιείται από την επίσημη εκδοχή. Ενώ προβάλλει τα επιχειρήματα για την ασφάλεια των επιβατών που προκάλεσαν την θετική απόφαση του Συμβουλίου, δίνει έμφαση παράλληλα και στην επιχειρηματολογία των καθ’ ύλην αρμοδίων ειδικών που μειοψήφησαν, ως προς τους κινδύνους και την βλάβη που θα προκαλέσει η κατασκευή του έργου στους σημαντικούς αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

Το κείμενο της Μαρίας Θερμού, λοιπόν, κρατά μια στάση επιφυλακτική απέναντι στην απόφαση του Κ.Α.Σ. εκφράζοντας έναν έντονο προβληματισμό. Μια αντίστοιχη στάση για το θέμα του κυματοθραύστη είναι συχνά έκδηλη και σε αναρτήσεις ή σχόλια αναγνωστών στα μπλογκς της Αίγινας.

Το Πρώτα η Αίγινα θεωρεί ότι τα θέματα ασφαλείας των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτα και απαιτούν άμεση προσπάθεια αντιμετώπισης, με κάθε πρόσφορο μέσο, και μάλιστα και για την περίοδο μέχρι την περάτωση του όποιου έργου δώσει μόνιμη λύση – περίοδο που ενδέχεται να μην είναι και τόσο σύντομη. Από την άλλη πλευρά μοιραζόμαστε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που εκφράζεται για τις επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, την επιβάρυνση του ιστορικού πυρήνα της καποδιστριακής μας πόλης, το ανεπανόρθωτο πλήγμα στο φυσικό κάλλος της περιοχής –που αποτελεί και αυτό μέγιστο κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη της Αίγινας, αν όχι για οτιδήποτε άλλο– για όλους αυτούς τους λόγους, δηλαδή, που κάνουν και πολλούς υποστηρικτές της λύσης του κυματοθραύστη να τον αποδέχονται «με μισή καρδιά» ως αναγκαίο κακό. Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο διάλογος και ο προβληματισμός για τέτοια σημαντικά θέματα είναι οπωσδήποτε κάτι το θετικό.

Η σπουδαιότητα του θέματος, καθώς και τα περίπλοκα προβλήματα που αναδεικνύει, θα πρέπει να μας προετοιμάζουν για ακόμη περισσότερη δημοσιότητα και μάλιστα ενόσω και εφόσον το έργο θα συνεχίζει να προχωρεί προς την υλοποίησή του.

Διαβάστε σχετικά:
http://aeginafirst.wordpress.com/2011/02/11/ta-fota-tis-dimosiotitas-stin-apofasi-tou-ka/

 
Leave a comment

Posted by on February 13, 2011 in Αίγινα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: