RSS

Ενα νέο μουσείο στα σύνορα με την Βουλγαρία

24 Feb

Αμαξες θαμμένες στη γη (όπως αυτή του 2ου αι. μ.Χ.), άλογα και καύσεις νεκρών είναι ήδη ένα μοναδικό, αρχαιολογικό αξιοθέατο στον βόρειο Εβρο. Κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης θα στεγαστεί στο εγγύς μέλλον σε ένα πρότυπο, νέο μουσείο, το οποίο θα αναδεικνύει αυτή την σπάνια ομαδική ταφή πλούσιων γαιοκτημόνων της Θράκης σε μια παρουσίαση που θα μαρτυρεί τα ταφικά έθιμα ανά τους αιώνες.

Μουσείο-κέλυφος για τον τύμβο στη Θράκη

Ο οικογενειακός τάφος στον B. Εβρο προσελκύει ήδη επισκέπτες

Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η Καθημερινή, 23/2/2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Μουσείο αντίστοιχο των βασιλικών τάφων της Βεργίνας θα στεγάσει τον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης που κατασκεύασε πριν από δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων για να διατηρήσει εις τους αιώνες τη μνήμη των νεκρών της. Δεκαπέντε ταφές αλόγων, πέντε άμαξες, τέσσερις καύσεις νεκρών απλωμένα σε κυκλική διάταξη διαμέτρου 60 μ., συνθέτουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο ακριτικό δυτικό τμήμα του βόρειου Εβρου, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ενα πρόχειρο στέγαστρο προστατεύει μέχρι σήμερα τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως το 2004 η διετής ανασκαφή της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ο οικογενειακός τάφος της αρχαίας Θράκης με τις άμαξες και τα άλογα-σύμβολα του κύρους και του πλούτου των ιδιοκτητών τους, προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον του κοινού. Παρά την απομακρυσμένη περιοχή στην οποία βρίσκεται, αποτελεί αποκλειστικό προορισμό για περίπου 2.000 επισκέπτες τον μήνα, από την άνοιξη ώς το φθινόπωρο. Η αρχιτεκτονική και μουσειολογική πρόταση για την κατασκευή του Μουσείου που αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει έναν κυκλικό εκθεσιακό χώρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους όμοιο αλλά μικρότερης κλίμακας με αυτό της Βεργίνας, αναφέρει στην «Κ» ο υπεύθυνος της ανασκαφής κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος. Το μουσείο, εξηγεί, θα έχει τη μορφή ενός κελύφους πάνω από το οποίο θα ανακατασκευαστεί ο τύμβος όπως ήταν πριν από την ανασκαφή. Τα εξαρτήματα από τα ιππήλατα τετράτροχα (σε αντίγραφα) με τους σκελετούς των αλόγων θα παραμείνουν σωριασμένα στο έδαφος, όπως βρέθηκαν, για να δείχνουν στο κοινό την εικόνα του ευρήματος κατά την ανασκαφή.

Στις θέσεις όπου εντοπίστηκαν θα παραμείνουν και οι καύσεις των νεκρών συνοδευόμενες από εποπτικό υλικό που θα εξηγεί την ταφική πρακτική στη Θράκη, τα ταφικά έθιμα ανά τους αιώνες και την εξέλιξη της περιοχής από την περίοδο της ρωμαϊκής επαρχίας. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τα τρία αντίγραφα από τις πέντε άμαξες αλλά η αφαίρεσή τους απο το έδαφος και η επανατοποθέτησή τους προϋποθέτει μια νέα, και δύσκολη ανασκαφή, όπως επισημαίνει ο κ. Τριαντάφυλλος.

Τα πρωτότυπα μεταλλικά στοιχεία των νεκροφόρων οχημάτων θα τοποθετηθούν μέσα σε προθήκες όπου θα στηθούν πάνω σε σκελετούς αμαξών απο πλέξιγκλας για να δίνουν ολοκληρωμένη την εικόνα του ιππήλατου αρχαίου οχήματος και ταυτόχρονα την εξέλιξη της τεχνολογίας ανά τους αιώνες, τις ομοιότητες και τις διαφορές με τα σύγχρονα. Το Μουσείο θα εμπλουτίσουν περισσότερα από χίλια αντικείμενα που βρέθηκαν στις πλούσιες ταφές των ευκατάστατων γαιοκτημόνων.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 24, 2011 in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: