RSS

Απάντηση Δεληβορριά για δαπάνες σε Μπενάκη

01 Apr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Την απάντηση του κυρίου Αγγελου Δεληβορριά, διευθυντού του Μουσείου Μπενάκη, προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία δημιούργησαν μιαν «απαράδεκτα εσφαλμένη εντύπωση», καθώς ήθελαν το Μουσείο Μπενάκη να επιχορηγείται με 3,6 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αφορμή για τα δημοσιεύματα αυτά ήταν έκθεση στις ΗΠΑ με τίτλο «Η Ελλάδα του Βυζαντίου». «Στην πραγματικότητα το ποσό αυτό», σημειώνει σε επιστολή του ο κ. Αγγ. Δεληβορριάς, «όταν τελικά διατεθεί, θα απορροφηθεί σταδιακά για να πραγματοποιηθεί έκθεση την οποία αποφάσισε και την οποία διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού».

Η έκθεση αυτή, με τίτλο «Η Ελλάδα του Βυζαντίου», θα παρουσιασθεί το 2013 σε σημαντικά μουσεία των ΗΠΑ και την ευθύνη της έχει αναλάβει μια μεγάλη οργανωτική επιτροπή με επίλεκτα στελέχη του ΥΠΠΟΤ καθώς και του Μουσείου Μπενάκη. «Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είναι από κάθε άποψη σημαντικό ότι διοργανώνεται ένα τόσο μεγάλης κλίμακας και διεθνούς εμβέλειας εκθεσιακό γεγονός, το οποίο δεν κρατήθηκε καθόλου ως “επτασφράγιστο μυστικό”», προσθέτει ο κ. Αγγ. Δεληβορριάς. «Στοιχειώδεις κανόνες σοβαρότητας υπαγορεύουν σε όσους ασχολούνται υπεύθυνα με τέτοια ζητήματα, προ των ανακοινώσεων, να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το σκεπτικό, αν όχι και τη δομή, κυρίως όμως ένα μεγάλο μέρος από την επιλογή των προς έκθεση έργων.

»Οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να διατεθούν μέσα στην τριετία που απαιτείται για την πραγμάτωση του φιλόδοξου εγχειρήματος, για την προετοιμασία, την επιστημονική μελέτη, τις απαραίτητες μετακινήσεις, τις μεταφορές και τις συντηρήσεις των αντικειμένων, τις φωτογραφίσεις και τις ψηφιακές εφαρμογές, τις συγγραφικές, μεταφραστικές και εκδοτικές εργασίες, τις ασφάλειες κ.λπ.

»Για να διαλυθούν, τέλος, οι παρανοήσεις σχετικά με το ύψος της σχετικής δαπάνης, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω σε όσους το επικαλούνται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που απαιτήθηκαν για τις περίφημες βυζαντινές εκθέσεις του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, λ.χ., εξασφαλίστηκε από χορηγίες ελληνικών πηγών. Ακόμη, ότι στις εκθέσεις αυτές δεν ήταν η ελληνική πλευρά εκείνη που είχε προσδιορίσει τον άξονα του σκεπτικού και το γενικότερο πνεύμα της προβολής των επιμέρους θεμάτων».

Επιπροσθέτως, ο κ. Αγγ. Δεληβορριάς υπογραμμίζει ότι «οι υπαινιγμοί σε βάρος της Αιμιλίας Γερουλάνου είναι ανεπίτρεπτοι. Η κυρία Γερουλάνου είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη από το 2000 και πρόεδρος από το 2005, και ελπίζω ότι οι συντάκτες των δημοσιευμάτων δεν υπονοούν πως θα έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση της διοικητικής επιτροπής του ιδρύματος προκειμένου να συμμετάσχει το Μουσείο Μπενάκη στην οργάνωση της συγκεκριμένης εκθέσεως.

»Το κατά πόσο τέτοιες εκθέσεις που διέπονται από διεθνείς πρακτικές πολιτιστικής επικοινωνίας είναι σημαντικές και προάγουν ή όχι τα ουσιαστικά συμφέροντα μιας χώρας, επαφίεται στη νοητική εμβέλεια αυτών που τις αποτιμούν». [Η Καθημερινή, 1/4/2001]

 
Leave a comment

Posted by on April 1, 2011 in Μουσείο Μπενάκη

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: