RSS

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στο φως ανθρώπινα λείψανα 32.000 ετών

23 Jun
  • Ευρήματα σε τέσσερα σπήλαια στα βουνά της Κριμαίας συμπληρώνουν το παζλ για την ηλικία του Χόμο Σάπιενς Σάπιενς

Τα ευρήματα φέρουν ίχνη κοψίματος που υποδεικνύουν ότι είχε αφαιρεθεί η σάρκα σαν μέρος μιας μεταθανάτιας τελετής

Τα ευρήματα φέρουν ίχνη κοψίματος που υποδεικνύουν ότι είχε αφαιρεθεί η σάρκα σαν μέρος μιας μεταθανάτιας τελετής

Αρχαία λείψανα που ήρθαν στο φως στην Ουκρανία αποτελούν μέρος μιας από τις αρχαιότερες αποδείξεις ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου στη Ευρώπη, ισχυρίζεται νέα αρχαιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PloS One”. Αρχαιολόγοι εντόπισαν ανθρώπινα οστά, δόντια, εργαλεία, κοσμήματα από ελεφαντόδοντο και λείψανα ζώων στα σπήλαια Μπουραν-Καγια, τα οποία θεωρούν πως είναι 32.000 ετών. Τα ευρήματα φέρουν ίχνη κοψίματος που υποδεικνύουν ότι είχε αφαιρεθεί η σάρκα σαν μέρος μιας μεταθανάτιας τελετής. Τα πρώτα ευρήματα των τεσσάρων σπηλαίων που βρίσκονται στα βουνά της Κριμαίας, βρέθηκαν το 1991 από τον αρχαιολόγο Δρ Αλεξάντερ Γιάνεβιτς από την Εθνική Ακαδημία Επιστήμης του Κιέβου. Από τότε, περίπου διακόσια οστά και θραύσματα έχουν ανασκαφεί από την τοποθεσία, μαζί με κοσμήματα, εχγειρίδια και άλλα εργαλεία.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να χρονολογήσουν επακριβώς τα ανθρώπινα λείψανα χρησιμοποιώντας τεχνικές ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα. Το σχήμα και η μορφή των λειψάνων οδήγησε την ομάδα στο συμπέρασμα ότι ανήκουν στον σύγχρονο άνθρωπο (Homo Sapiens Sapiens).

Συνδέοντας δε τα οστά με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην τοποθεσία, οι μελετητές συνέδεσαν τους αρχαίους ανθρώπους με την Γκραβέττιο πολιτιστική παράδοση. Ο πολιτισμός αυτός εξαπλώθηκε σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, και πήρε το όνομά του από την τοποθεσία στη Γαλλία, La Gravette, όταν ο πολιτισμός αυτός της λίθινης εποχής μελετήθηκε για πρώτη φορά.

Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκάλεσε το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής ομάδας ήταν η έλλειψη μακρών οστών (οστά από τα άκρα) στα σπήλαια. Ενώ παράλληλα η τοποθεσία έβριθε αμέτρητων άκρων ζώων, όπως αντιλόπες, αλεπούδες και λαγούς. Ομως τα ανθρώπινα οστά, που αποτελούνταν από σπονδύλους, δόντια και κρανία, δεν είχαν μεγαλύτερο μέγεθος από 21 εκατοστά. Επιπλέον, τα σημεία που έφεραν σημάδια κοψίματος που βρέθηκαν στα ανθρώπινα θραύσματα ήταν ευδιάκριτα σε σχέση με αυτά που εντοπίστηκαν στα κόκαλα των ζώων.

Ταυτόχρονα, ενώ ο μυελός των οστών είχε αφαιρεθεί από τα τεμαχισμένα ζώα, είχε παραμείνει ανέγγιχτος στην περίπτωση των ανθρώπινων οστών της τοποθεσίας, όπως εξήγησε μία από τους συγγραφείς της ανακοίνωσης, η Σαντρί Πρα, από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Ερευνα (CNRS), στο Παρίσι. Η συγγραφές υποπτεύεται ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα ανθρώπινα κόκαλα τύγχαναν διαφορετικής μεταχείρισης από τα ζωικά. Και πως η ανθρώπινη σάρκα είχε αφαιρεθεί για λόγους τελετουργικού “εξαγνισμού”, και όχι με σκοπό να φαγωθεί.

Τα ευρήματα προσφέρουν στους αρχαιολόγους μια ματιά σε ένα πολύ πρώιμο και σημαντικό ανθρώπινο πολιτισμό, σημείωσε ο καθηγητής Κλάιβ Φινλέισον, εξελικτικός οικολόγος και διευθυντής του Μουσείου Γιβραλτάρ.

“Η Γκραβέττιος εργοτεχνία είναι ο πολιτισμός που καθορίζει τον σύγχρονο άνθρωπο” πιστεύει ο καθηγητής. “Αυτοί οι άνθρωποι είχαν εγχειρίδια, ελαφριά εργαλεία, υπαίθριες κατασκηνώσεις, τις οποίες κατασκεύαζαν χρησιμοποιώντας κόκαλα από μαμούθ” προσέθεσε ο Φινλέισον, λέγοντας επίσης ότι τα ευρήματα της Ουκρανίας είναι το πιο πρώιμο δείγμα της Γκραβέττιου πολιτισμικής παράδοσης.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: