RSS

Φούσκωνε, φούσκωνε και έκανε το μπαμ

23 Jun
  • «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
  • 53 εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κρίση και ζητούν μειώσεις φόρων για να αναστραφεί η πτώση
Φούσκωνε, φούσκωνε και έκανε το μπαμ

“Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάρρευση της ιδιωτικής βιομηχανίας παραγωγής εκδηλώσεων” ομολογούν οι εκπρόσωποι του μη επιδοτούμενου πολιτισμού κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των εταιρειών τους που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπων αλλά και της εγχώριας πολιτιστικής δραστηριότητας στο σύνολό της. Αυτή η δυσχερής κατάσταση οδήγησε στην απόφαση για τη σύσταση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ο οποίος αποτελείται από 53 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που καλύπτουν το 70% των πολιτιστικών γεγονότων που διοργανώνονται στη χώρα μας. Ο νέος αυτός σύνδεσμος μάς συστήθηκε επισήμως χθες, δίνοντας συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν γεγονότα, επιχειρήματα αλλά και προτάσεις, οι οποίες, κατά τα μέλη του συνδέσμου, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

“Ο χώρος του πολιτισμού φούσκωνε, φούσκωνε και κάποια στιγμή έκανε το μπαμ” παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διονύσης Ποτσολάκης διευκρινίζοντας πως η κρίση άρχισε να διαφαίνεται ξαφνικά το περσινό καλοκαίρι και φέτος κορυφώνεται: “Αν μέχρι πρόπερσι γίνονταν 1.000 συναυλίες, σε όλη την Ελλάδα, φέτος θα γίνουν μετά βίας 200. Στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν η πτώση στον αριθμό των εισιτηρίων θα αγγίζει έως και το 70%!” είπε χαρακτηριστικά. Και όλο αυτό συνιστά την πλήρη ανατροπή της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Τα αίτια της κατακόρυφης αυτής πτώσης, σύμφωνα με τα μέλη του συνδέσμου, πολλά: η οικονομική κρίση που κάνει τον πολιτισμό να μοιάζει, για τους περισσότερους, είδος πολυτελείας, η κατάρρευση των δημοτικών και κοινοτικών Φεστιβάλ που για αρκετά χρόνια αποτελούσαν τον στυλοβάτη των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η κακοδιαχείριση αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις κάποιων φορέων. Και παρότι φέτος οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πέσει, σε κάποιες περιπτώσεις έως και 10 ευρώ, αυτό, από μόνο του, δεν αρκεί, καθώς τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Οι λύσεις που προτάθηκαν από τον Σύνδεσμο είναι η κατάργηση του φόρου 5% – εισφορά υπέρ εθνικού οργανισμού πρόνοιας που ισχύει μόνο για τις εκδηλώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η μείωση του ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα σε 6,5 %, αλλά και του ποσοστού της ΑΕΠΙ που σήμερα ανέρχεται στο 7%, η μείωση του φόρου ποσοστού 25% που παρακρατείται από τις αμοιβές ξένων καλλιτεχνών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών στην εκμίσθωση γηπέδων και ολυμπιακών ακινήτων που καρπώνονται το 15% των εισπράξεων, η τακτοποίηση στο ζήτημα των μακροχρόνιων οφειλών δημοτικών επιχειρήσεων και πνευματικών κέντρων, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ως τέτοια έχουν τη δυνατότητα να πτωχεύσουν παραγράφοντας τα χρέη τους και αθετώντας τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους τους.

Ολα τα παραπάνω ο Σύνδεσμος τα έχει θέσει υπόψη των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, δεν έχουν λάβει ωστόσο καμία απάντηση. “Ο Πολιτισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνον το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής” ανταπαντούν με νόημα στη στάση της Πολιτείας οι εκπρόσωποι των εταιρειών διοργάνωσης.

Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 22/6/2011

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: