RSS

«Μπλοκάκηδες» οι αρχαιολόγοι στα έργα…

26 Nov
Καταγγελία της Επιτροπής του ΠΑΜΕ των έκτακτων αρχαιολόγων

Σαν… «ελεύθερους επαγγελματίες» αντιμετωπίζει, πλέον, η κυβέρνηση τους έκτακτους αρχαιολόγους που εργάζονται στα δημόσια έργα, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, πώς αντιλαμβάνεται τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οπως καταγγέλλει στους εργαζόμενους η Επιτροπή ΠΑΜΕ των έκτακτων αρχαιολόγων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία επιδεικνύει «ανοχή» και «χαλαρότητα» «απέναντι στις εργασιακές αυθαιρεσίες και τις παράτυπες απαιτήσεις εργολάβων και ανάδοχων εταιρειών σε έργα». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΔΕΗ «που στα πλαίσια των έργων της στους οικισμούς Ανάργυροι ΙΧ και Χ στο δυτικό μέτωπο (Τομέας Ε1) του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, στο νομό Φλώρινας, προσλαμβάνει αρχαιολόγους μέσω αγγελίας, με τη συναίνεση της τοπικής ΚΘ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων (υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ), να εργαστούν σε σωστικές ανασκαφές, αφ’ενός με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των αρχαιολόγων, αφ’ ετέρου με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών».

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το προϊόν εργασίας τους συνιστά δημόσια περιουσία, που το ίδιο το κράτος οφείλει να προστατεύει και να διαφυλάττει, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο». Προσθέτει ότι το ΥΠΠΟΤ «εξαγγέλλει μνημόνια συνεργασίας με άλλα υπουργεία και ιδιώτες κατασκευαστές, για την “επιτάχυνση” και “διευκόλυνση” της αρχαιολογικής έρευνας στα έργα, υπό την υψηλή επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και την ίδια στιγμή καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και απαξιώνει το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν, μπροστά στις αλόγιστες απαιτήσεις εργολάβων και εταιρειών».

Θυμίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης έκτακτων αρχαιολόγων αντιβαίνει σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, στην οποία «ρητά εξαιρούνται οι αρχαιολόγοι από τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης έργου» και ότι «το αίτημα για εργασία με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών αποτελεί παράβαση του Αστικού Κώδικα, όπου στο άρθρο 648 δίδεται η έννοια της Σύμβασης Εργασίας και στο άρθρο 681 η έννοια της Σύμβασης Εργου».

Το ΠΑΜΕ έκτακτων αρχαιολόγων σημειώνει: «Αντιστεκόμαστε σε φαινόμενα όπως το παραπάνω, που στόχο έχουν την υποβάθμιση της δημόσιας διαχείρισης του πολιτισμού, εις βάρος των εργαζομένων του και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και διεκδικεί: «Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οχι στην κατάργηση των ΣΣΕ και στην επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οχι στην νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και στην παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε για έναν πολιτισμό που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, γιατί η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελούσε και αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού και όλων των λαών».

Καταγγελία για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγωνσημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται ως έργο και κατ’ αποκοπή». Ζητά από τη ΔΕΗ «να σταματήσει άμεσα την πρόσληψη αρχαιολόγων με σύμβαση έργου», από το ΥΠΠΟΤ και την ΚΘ΄ ΕΠΚΑ «να μεριμνήσουν ώστε να ακολουθηθεί νόμιμη και δεοντολογική διαδικασία».

Επιβάλλεται να θυμίσουμε ότι, προσφάτως, στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, έλεγε:… «εδραιώσαμε νέους τρόπους πρόσληψης του προσωπικού, θεσπίζοντας κριτήρια ΑΣΕΠ ακόμα και εκεί που δεν το απαιτούσε ο νόμος»…

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/11/2011

 
Leave a comment

Posted by on November 26, 2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: