RSS

Kατάρρευση του ΕΣΠΑ στην εποχή της δραχμής

23 May
  • Διακοπή έργων και έρημα εργοτάξια αν φεύγαμε από το ευρώ

Του Δημητρη Pηγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/5/2012

ΣΕΝΑΡΙΑ. Εδώ και λίγες εβδομάδες η συζήτηση γίνεται πιο ανοιχτά από ποτέ. Η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να εγκαταλείψει τη Ζώνη του Ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Εγκυρα ευρωπαϊκά περιοδικά εικονογραφούν το ενδεχόμενο με λιγότερο ή περισσότερο ευρηματικά εξώφυλλα, Ελληνες και ξένοι οικονομολόγοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν (συχνά με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο) την πραγματικότητα της «νέας δραχμής».

Αλήθεια, όμως, τι θα σήμαινε για το πολιτιστικό μας κεφάλαιο μια επιστροφή στη δραχμή; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τα εκατοντάδες έργα πολιτιστικής υποδομής που εκτελούνται σε ολόκληρη τη χώρα ή είναι έτοιμα να αρχίσουν χάρη στο ευεργετικό ΕΣΠΑ, το διάδοχο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό σχήμα των γνωστών κοινοτικών πλαισίων στήριξης;

Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ έχει εξελιχθεί σε μια από τις ελάχιστες αναπτυξιακές ατμομηχανές που απέμειναν στη χώρα και δεν είναι τυχαίο ότι το επικαλούνται οι περισσότεροι πολιτικοί μας όταν αναφέρονται στην πολυπόθητη «ανάπτυξη». Χάρη στο ΕΣΠΑ συνεχίζονται εξαιρετικά σημαντικά αναστηλωτικά έργα με κορυφαίο αυτό των μνημείων της Ακρόπολης, ανακαινίζονται μουσεία ή κατασκευάζονται καινούργια. Δεν είναι υπερβολή αν γράψουμε ότι χωρίς τους ευρωπαϊκούς, κατά κύριο λόγο, πόρους του ΕΣΠΑ το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα είχε να διαχειριστεί τα ψίχουλα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Αν λοιπόν αύριο το πρωί αποχωρούσαμε από τη Ζώνη του Ευρώ θα προέκυπτε ένα τεράστιο θέμα σε σχέση με τη συνέχιση της χρηματοδότησης όλων αυτών των έργων. Το διατυπώνουμε μάλλον κομψά. Οπως μας εξηγεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη (οι γενικοί γραμματείς συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και στη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης) το πιο πιθανό σενάριο είναι και το πιο δυσοίωνο. «Η διαδικασία χρηματοδότησης των έργων που εκτελούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχει ως εξής», σημειώνει η κ. Μενδώνη. «Σε πρώτη φάση το ελληνικό κράτος εκταμιεύει εθνικούς πόρους και πληρώνει τους εργολάβους κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια φάση του έργου. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ενωση προβαίνει στον απαραίτητο έλεγχο και εγκρίνει το προβλεπόμενο ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό της δικής τους συμμετοχής. Αν υποθέσουμε ότι η χώρα φεύγει από το ευρώ θα προκύψει σοβαρό θέμα ρευστότητας. Αν οι προτεραιότητες θα είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων το ελληνικό κράτος μάλλον δεν θα έχει χρήματα για να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε. Δεν θα πληρώνει τους εργολάβους, τα έργα θα σταματήσουν».

Δηλαδή: δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν θα μας δίνει τα χρήματα, αλλά δεν θα μπορεί να συντηρηθεί το ισχύον μοντέλο συνεργασίας. Εφόσον στις Βρυξέλλες δεν θα φτάνουν αποδεικτικά πληρωμών από την Αθήνα η χρηματοδότηση διακόπτεται και τα εργοτάξια νεκρώνουν.

 
Leave a comment

Posted by on May 23, 2012 in Πολιτισμός

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: