RSS

Υπουργείο Πολιτισμού: Παραπαίδι του υπουργείου Παιδείας;

24 Jun

“Το ενιαίο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν αποτελεί υποβάθμιση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Αντιθέτως, αποβλέπει στην αξιοποίηση των συνεργιών. Επενδύουμε στον πολιτισμό, που τον θεωρούμε τη δυναμική μας ταυτότητα στη δημιουργική μας πορεία προς το μέλλον” υπογράμμισε χθες το μεσημέρι ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη.

Ο υπουργός έφτασε στις 12 ακριβώς στην οδό Μπουμπουλίνας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα του πολιτισμού, και τους υφυπουργούς Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα του αθλητισμού. Γεμάτο το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, κυρίως από στελέχη  της δεξιάς παράταξης, παρέπεμπε σε εικόνες και αισθητική από την αλήστου μνήμης εποχή του Χρήστου Ζαχόπουλου. Τότε ήταν, βέβαια, υπουργείο αιχμής το Πολιτισμού, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και την κατάληξη που όλοι είχαμε παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα…. Τώρα, συγχωνευμένο πλέον, ουδείς γνωρίζει κατά πόσο θα εκφράσει ισότιμα την “αδιάσπαστη ενότητα των δύο υπουργείων” που επικαλέστηκε ο νέος υπουργός και δεν θα αποτελέσει ένα συμπιεσμένο παραπαίδι στο οποίο έπρεπε να “βολευτεί” ένα στέλεχος της Ν.Δ, το οποίο, απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν τοποθετήθηκε στο υπουργείο της προτίμησής του.

Ο νέος υπουργός βλέπει “την παιδεία και τον πολιτισμό ως κιβωτό του ελληνισμού, την ισχυρή μας ταυτότητα για να πρωταγωνιστήσουν ξανά οι Έλληνες στο διεθνές περιβάλλον”. “Η παιδεία και ο πολιτισμός συνήθως είναι τα πρώτα θύματα των κρίσεων” είπε, προσθέτοντας ότι “δεν θεωρούμε τον πολιτισμό απλό μουσειακό έκθεμα, αλλά τη δυναμική μας ταυτότητα”. Αναφέρθηκε στη “διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για  τον πολιτισμό” και την “αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας” ως “μοναδικό έργαλείο για την αναγγένηση του σύγχρονου φιλελληνικού ρεύματος που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας παρέπεμψε στον Ζήσιμο Λορεντζάτο! “Το να υπηρετείς τον πολιτισμό είναι η μόνη δυνατότητα ανάκτησης του χαμένου μας κέντρου, όπως έλεγε ο Λορεντζάτος. Αυτό το κέντρο θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε” είπε και κατέληξε απευθύνοντας έκκληση τους εργαζόμενους του υπουργείου “να μας δώσετε την ευκαιρία, στην περιπέτεια που θα ζήσουμε μαζί, να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλο για κάτι πιο θετικό, πιο ελπιδοφόρο, πιο χαρούμενο, για κάτι καλό”.

Παραδίδοντας η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη ευχήθηκε “κάθε επιτυχία” στον νέο υπουργό και ευχαρίστησε τους εργαζομένους για τη βοήθειά τους, επισημαίνοντας ότι “η χώρα έχει ανάγκη να στηριχτεί στον πολιτισμό”.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας εκδηλώνονται από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι “ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται με απαξίωση, ως ένα αντικείμενο που «περιττεύει» και απλώς κάπου πρέπει να «τακτοποιηθεί». Η τωρινή συγχώνευση φοβούμαστε ότι υπαγορεύεται όχι από κάποια αναγνώριση του παιδευτικού ρόλου των μνημείων, αλλά από πρόθεση υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας”. Επιπλέον ζητά να ανασυσταθεί το υπουργείο Πολιτισμού ως αυτόνομο υπουργείο και επισημαίνει: “Προφανώς είναι αναγκαία και πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών & Τουρισμού, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Τύπου & Επικοινωνίας και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών, όμως η ύπαρξη αυτόνομου υπουργείου Πολιτισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα παραπάνω”.

Πόλυ Κρημνιώτη, Η ΑΥΓΗ: 23/06/2012

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: