RSS

Κώστας Τζαβάρας: «Στο υπουργείο Πολιτισμού ήρθα για να δημιουργήσω»

11 Jul
 • «Δεν ήρθα ως Αγιοβασίλης, δεν έχω να μοιράσω λεφτά»
 • Θερμού Μαρία, ΤΟ ΒΗΜΑ:  10/07/2012
Κώστας Τζαβάρας: «Στο υπουργείο Πολιτισμού ήρθα για να δημιουργήσω»
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας 

Γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει η κυρία Λίνα Μενδώνη(σήμερα – αύριο βγαίνει το προεδρικό διάταγμα για την σύσταση Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού). Για την διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης ανανεώθηκε η θητεία της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, διότι έχει επιτελέσει μεγάλο έργο από τη θέση της και τώρα έχει να ολοκληρώσει την επέκταση του κτιρίου της Πινακοθήκης). Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης παραμένει ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Μόνον το θέμα του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν έχει λήξει ακόμη αλλά θα γίνει κι αυτό. Συναινετικός, χωρίς να θέλει να ταράξει καταστάσεις ή να επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα ή πράγματα εμφανίστηκε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας παρέχοντας τις ανωτέρω πληροφορίες στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Ηρθα εδώ για να δημιουργήσω αλλά κυρίως να συνεχίσω το έργο που ήδη γίνεται»,ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας μάλιστα κατανόηση για την απειρία του, αφού είναι η πρώτη φορά, που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Αλλωστε, όπως είπε «Αυτή την ώρα είμαι θεατής του τοκετού μου, για την ακρίβεια του αυτό – τοκετού μου στο υπουργείο Πολιτισμού».

Βασικό θέμα, το οποίο ο υπουργός βάζει στις προτεραιότητές του είναι η παρακολούθηση των έργων του ΕΣΠΑ, την οποία έχει αναλάβει η κυρία Μενδώνη, όπως είπε. Ετερο ζήτημα, το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα επιλυθεί, έτσι ώστε μερικά να μένουν ανοικτά και ως τις 8 το βράδυ. Πώς θα γίνει όμως αυτό και αν βρίσκει σύμφωνους τους φύλακες, μένει να αποδειχθεί. Και όσον αφορά την ασφάλεια μουσείων κλπ επισήμανε την αύξηση των μέτρων προστασίας τους και με τις περιπολίες της αστυνομίας, καθώς μάλιστα προβλέπει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα παραβατικότητας.

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων συνιστά πολύ μεγάλη πρόκληση», είπε εξάλλου ο κ. Τζαβάρας όμως απαιτείται η αναμόρφωση του καταστατικού του (το ισχύον είναι του 1979). Ας σημειωθεί ωστόσο ότι λόγω του «κουρέματος» που έγινε και σ΄ αυτόν τον οργανισμό από τα 84 εκατ ευρώ που είχε, κόπηκαν τα 30. Ορισμένοι φορείς πολιτισμού πάντως θα κλείσουν, κυρίως γιατί αλληλοεπικαλύπτονται με άλλους, όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, που δεν έχει πλέον λόγω ύπαρξης. Αλλοι ωστόσο θα συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους, όπως το ΕΚΕΒΙ για το οποίο ο υπουργός είπε, ότι κάνει σπουδαίο έργο. Λίστα ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη. Για την εξοικονόμηση χρημάτων μάλιστα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση ορισμένων ακινήτων που ανήκουν στο ΥΠΠΟ και ενοικιάζονται σε ιδιώτες (παλιά πόλη της Ρόδου).

Ακυρη είναι εξάλλου η προκήρυξη για την θέση διευθυντή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς έγινε στις παραμονές των εκλογών, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας. Νεώτερα για το θέμα θα υπάρξουν προσεχώς. Σύμφωνα με τον νόμο όμως ο διευθυντής διορίζεται από τον υπουργό, ο οποίος δέχεται μεν εισηγήσεις αλλά δεν είναι δεσμευτικές.

Οσον αφορά ωστόσο τον προϋπολογισμό του πολιτισμού, ο κ. Τζαβάρας φάνηκε να μην έχει επαρκή ενημέρωση καθώς διαβεβαίωσε, ότι θα έχει τον δικό του _ όπως ισχύει δηλαδή και τώρα. Στην πραγματικότητα όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ενοποιημένος και θα αφορά γενικά το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων κλπ κλπ.

«Δεν ήρθα ως Αγιοβασίλης, δεν έχω να μοιράσω λεφτά όπως έκαναν άλλοι υπουργοί» είπε τέλος ο υπουργός προσθέτοντας ότι και ο ίδιος δεν θα έχει περισσότερους των τεσσάρων – πέντε μετακλητών συμβούλων με άλλους τόσους υπηρεσιακούς.

Ο κ. Τζαβάρας όμως έθεσε και τον προσωπικό του στόχο: «Βασικό μέλημά μου είναι να βγάλω τον πολιτισμό από τα μουσεία και να τον κατεβάσω στο δρόμο, στους ανθρώπους. Με ενδιαφέρει ο πολιτισμός της καθημερινής ζωής και η αυλή πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή η ζωντανή κληρονομιά, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά», είπε. Εννοώντας, όπως έγινε αντιληπτό την ελληνική μυθολογία, την ελληνική γλώσσα, τα τοπικά δρώμενα, τα δημοτικά τραγούδια προκειμένου «να δείξουμε τι μας διαφοροποιεί ως λαό από τους άλλους».
Advertisements
 
 

Tags:

One response to “Κώστας Τζαβάρας: «Στο υπουργείο Πολιτισμού ήρθα για να δημιουργήσω»

 1. IoannisPapas

  July 14, 2012 at 10:18 am

  Είχε, δεν είχε, …τρούπωσε η κυρία Λίνα, στενή συνεργάτης του επίσης κου. Βενιζέλου και «πρότασή» του για συμμετοχή στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συγκρότησής της.
  Σύμφωνα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο νέο διευρυμένο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργείται Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Εκεί θα προΐσταται η κ.Λίνα και θα έχει όσες αρμοδιότητες είχε το πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα είναι δηλαδή μία …μίνι υπουργός Πολιτισμού.

  Αν θυμηθούμε το πολύ πρόσφατο ιστορικό αυτού του απαξιωμένου υπουργείου:
  Μόλις πριν μερικά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν σχεδόν υπερυπουργείο, με δύο υπουργούς εκ των οποίων ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός, δύο υφυπουργούς αλλά και γενικές γραμματείες. Το πασόκ μείωσε τη δυναμική του ενοποιώντας το με το τουρισμού, ώστε να υπογραμμίσει την οικονομική/τουριστική του διάσταση και όχι βεβαίως αυτή της ανάδειξης και προστασίας της πολιστιστικής κληρονομικάς, η οποία είναι ζήτημα πια αν αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπων στην ελλάδα. Η τωρινή συγκυβέρνηση ανέδειξε το τουρισμού επενδύοντας στο έξωθεν χρήμα, το ναυτιλίας επαξίως, το Μακεδονίας-Θράκης (άντε να εξηγήσεις γιατί), και έκανε το Πολιτισμού 1/4 Υπουργείου, εντάσσοντάς το στο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (το οποίο επίσης απέκτησε τίτλο, μια που η μπάλα αποφέρει πολλά στον πρώτο τζογαδόρο, την πολιτεία. Μόλις μερικές ημέρες μετά ένα ‘απίστευτο’ ΠΔ μεταβάλλει το πάλαι ποτέ ακμαίο και παραγωγικό οικονομικά (μήπως το μόνο που αποφέρει πραγματικά κέρδη στο δημόσιο;) Υπουργείο Πολιτισμού σε …Γενική Γραμματεία. Η ανάθεση των καθηκόντων σε ποια άλλη, την κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία προ μερικών μόλις εβδομάδων προσέφερε βορά το προσωπικό του υπουργείο στις εντολές για καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Γιατί άραγε απαξιώνεται και βάλλεται με τέτοια σπουδή ένα υπουργείο που στην ελλάδα θα έπρεπε να είναι το πρώτο τη τάξει; Γιατί καταργούνται μαζί με το ίδιο και οι ελάχιστες διευθύνσεις και τμήματα που το αποτελούν; Γιατί αποξιώνονται διοικητικά και οικονομικά τα στελέχη του, όταν όλη η χώρα αγωνίζεται να ανακαλύψει “ισοδυναμα¨για να μην καταργηθούν τα προνόμια των ανήθικων ειδικών μισθολογίων; Δεν έχω επαρκή λογικη εξήγηση για την ώρα, μόνον οργή.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: