RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Στις ίδιες «ράγες»

11 Jul

Συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής στον Πολιτισμό είναι το συμπέρασμα από τη χτεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Πολιτισμού – Αθλητισμού, Κ. Τζαβάρα, με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΠΠΟ. Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος σε επίπεδο εξαγγελιών και επανέλαβε το γενικόλογο «δεκάλογο» των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στον Πολιτισμό, που ανέφερε και στις προγραμματικές δηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, στην ασφάλεια των μουσείων -που λόγω της κρίσης «πρέπει να περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων»(!)- και στον «πολιτισμό της καθημερινής ζωής»… χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Προανήγγειλε αλλαγές -που δεν κατονόμασε- στους νόμους για τον κινηματογράφο και την «πολιτιστική χορηγία», χωρίς να αλλάζει το πολιτικό τους πλαίσιο, καθώς και «αναμόρφωση» του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Για το ΤΑΠΑ είπε ότι «μπορεί να γίνει μηχανισμός που θα προσφέρει χρήματα στον πολιτισμό και θα μεγεθύνει το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν», με αύξηση της παραγωγής εκμαγείων, δημιουργία και κυκλοφορία εντύπων κ.λπ. Οσον αφορά στο «κούρεμα» των αποθεματικών του -το «κερασάκι» στα άθλια οικονομικά του ΥΠΠΟ- φάνηκε να το αποδέχεται «στωικά», λέγοντας… «πάνε αυτά».

Για τα ακίνητα του ΥΠΠΟ είπε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι δεν τα θεωρεί «βαρίδια» (σ.σ. έτσι τα είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή, Γ. Βουλγαράκης), αλλά δεν είναι αντίθετος σε «κατά περίπτωση» «αξιοποίηση». Δήλωσε «επιφυλακτικός» προς τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», εκτιμώντας ότι πολλά υπουργεία τις χρησιμοποιούσαν σαν μέσα απορρόφησης κονδυλίων, «που πολλές από αυτές δε δικαιούνταν να πάρουν», ωστόσο… θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος πρόσληψης προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις «ΜΚΟ», υποσχόμενος απλώς «απόλυτη διαφάνεια». Θα αφήσει ανέγγιχτο το «μοντέλο» επιχορηγήσεων μέσω του «μητρώου» πολιτιστικών φορέων και προανήγγειλε δημιουργία «γραμματείας» στο υπουργείο. Ανακοίνωσε, επίσης, την ανανέωση της θητείας της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα στη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης και του Δ. Παντερμαλή στο Μουσείο Ακρόπολης. Για τη θητεία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου υποσχέθηκε νεότερες ανακοινώσεις.

Για τα οικονομικά του υπουργείου είπε, μόνον, ότι μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί το 48% του προϋπολογισμού -σ.σ. μονίμως «κολλημένος» στο περίπου 0,5%- με τάση απορρόφησης 8% κάθε μήνα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχιση των 450 πολιτιστικών έργων μέσω του ΕΣΠΑ, ύψους 600 εκατ. ευρώ, αφού είναι το μόνο που «κινείται» στον κρατικό πολιτιστικό τομέα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 11 Ιούλη 2012

Advertisements
 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: