RSS

Σημαντικά ευρήματα στο «Μέντωρ»

17 Jul

Με νέα ευρήματα «αποζημίωσε» το ναυάγιο του πλοίου «ΜΕΝΤΩΡ», στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αυλαίμονα, τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια της ενάλιας έρευνας που ολοκληρώθηκε στις 9/7, διήρκησε 17 ημέρες και πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για το πλοίο που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας και βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλαίμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Η φετινή ανασκαφική έρευνα επικεντρώθηκε στην πρύμνη, όπου το 2009 και το 2011 είχαν εντοπισθεί διάφορα αντικείμενα του πληρώματος και των επιβατών. Αποκαλύφθηκε επίσης το σκαρί σε μήκος περίπου 10 μέτρων προς την πλώρη όπου γύρω του υπάρχουν ευρήματα κυρίως προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος ή των επιβατών (κουμπιά στολών και ενδυμάτων, φιάλες, κλεψύδρα κλπ).

Βρέθηκαν επίσης όργανα ναυσιπλοΐας, ένας ναυτικός διαβήτης (κουμπάσο), γυάλινα μελανοδοχεία, φορητά μελανοδοχεία, ένα φορητό ρολόι, και μία επιπλέον πιστόλα (η τρίτη συνολικά με τις δύο άλλες που ανελκύθηκαν κατά την έρευνα του 2011), ένας λίθινος σφραγιδόλιθος με παράσταση πυροβόλου, μία χρυσή αλυσίδα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα. Επίσης βρέθηκαν δύο χρυσά νομίσματα (το ένα του 1788 έχει ταυτισθεί ως Ολλανδικό), τρία αργυρά, σύγχρονα της περιόδου που ναυάγησε το πλοίο, καθώς και δύο αρχαία αργυρά νομίσματα (ένα βοιωτικό και ένα αθηναϊκό, το τελευταίο φαίνεται να είχε χρησιμοποιηθεί ως κόσμημα, αφού φέρει διαμπερή οπή).

Βέβαια, ουσιαστικός στόχος της έρευνας είναι η ανεύρεση τμημάτων του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Πάντως, υπάρχει και ιστορικό ενδιαφέρον για το ναυάγιο αφού μερικά αντικείμενα που ανασύρθηκαν μπορούν να ταυτισθούν με υπαρκτά πρόσωπα που επέβαιναν στο πλοίο και τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με την υπόθεση της αφαίρεσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Την έρευνα διενέργησε κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καταδυόμενο αρχαιολόγο Δρ. Δ. Κουρκουμέλη και τους καταδυόμενους υπαλλήλους Λούι Ζαν Μερσενιέ, αρχιτεχνίτη, Μανώλη Τζεφρόνη, δύτη, Θεμιστοκλή Τρουπάκη, τεχνολόγο – μηχανολόγο και Πέτρο Τσαμπουράκη, εργατοτεχνίτη και τη συνδρομή του Αυστραλιανού Ιδρύματος «Kytherian Research Group».

Το μελανό σημείο είναι ότι η έρευνα διενεργήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τις «θερμές ευχαριστίες» του γιατί… «χωρίς την στήριξή» του, η διεξαγωγή της έρευνας «δεν θα ήταν δυνατή»! Αντί, λοιπόν, να ντρέπονται στο ΥΠΠΟ που δεν μπορούν να κάνουν μια στοιχειώδη ενάλια αρχαιολογική έρευνα, «διαφημίζουν» τις «χορηγίες» του κεφαλαίου. Υπέρ του οποίου βέβαια δουλεύουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις έτσι κι αλλιώς…

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on July 17, 2012 in Αρχαιότητες

 

2 responses to “Σημαντικά ευρήματα στο «Μέντωρ»

 1. tasos

  July 19, 2012 at 9:28 am

  Αν δεν θέλετε τα λεφτά του Ιδρύματος κάντε έρανο μεταξύ σας οι επαναστάτες.

   
 2. Παντελής

  March 10, 2013 at 4:35 pm

  Τόσο μυαλό έχουν – αντι να ευχαριστούν το ιδρυμα Νιάρχου το θεωρουν μελανο σημείο.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: