RSS

Σιδερένιος μανδύας για τον πύργο των Αιγοσθένων

15 Sep
  • Είχε καταπέσει από το σεισμό του 1981 και αναστηλώνεται λίθο-λίθο
  • Θερμού Μαρία, ΤΟ ΒΗΜΑ:  14/09/2012
Σιδερένιος μανδύας για τον πύργο των Αιγοσθένων
Γενική άποψη του φρουρίου των Αιγοσθένων

Ένας σιδερένιος μανδύας καλύπτει σήμερα τον πύργο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, που είχε καταπέσει από το σεισμό του 1981, ο οποίος έχοντας επίκεντρο τις Αλκυονίδες ήταν και πολύ κοντά στο φρούριο της Κλασικής εποχής. Οι σιδερένιες σκαλωσιές περιβάλλουν ολόκληρο τον πύργο, ένας μεγάλος γερανός χρησιμοποιείται για την μεταφορά των λίθων ενώ τεχνίτες δουλεύουν στο εσωτερικό του, που έχει μεταβληθεί σε εργοτάξιο αναστηλώνοντάς τον κομμάτι – κομμάτι.

Γενική άποψη του Φρουρίου των Αιγοσθένων
Ο νοτιοανατολικός πύργος επενδεδυμένος με ικριώματα
Ο νοτιοανατολικός πύργος πριν τις εργασίες
Εργασίες ανάσυρσης λιθοπλίνθων
Εργασίες συντήρησης
5  φωτογραφίες

Πρόκειται για τον νοτιοανατολικό πύργο του φρουρίου από τον οποίο είχε καταρρεύσει το άνω τμήμα. Ευτυχώς όμως οι δόμοι του διατηρήθηκαν επιτόπου, σε ποσοστό μάλιστα 75% και χρησιμοποιούνται τώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εκτός από το αρχαίο υλικό πάντως θα γίνουν και ορισμένες συμπληρώσεις, όπου απαιτείται.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο τεχνικά έργο, όπως λέει η προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Ελένη Μπάνου. Κι αυτό, γιατί αλλοιώσεις, καταρρεύσεις και παραμορφώσεις έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση εξαιρετικά προβληματική, η οποία άλλωστε είχε χαρακτηρισθεί επείγουσα ήδη από το 1981… Η μελέτη λοιπόν τώρα προβλέπει αποσυναρμολόγηση των δόμων ως ένα σημείο, προκειμένου να στερεωθούν τα επισφαλή τμήματα και να συμπληρωθούν στη συνέχεια με υλικό, το οποίο προέρχεται από λατομείο της περιοχής.

Στην τελική φάση ο πύργος θα στεγασθεί με δίριχτη στέγη, όπως αυτή που υπήρχε στην αρχαιότητα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η στέγαση των τειχών για την καλύτερη προστασία των υπερασπιστών από τα βέλη αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Τεχνικός σύμβουλος του έργου είναι εξάλλου ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Ζάμπας ενώ η ολοκλήρωσή του προβλέπεται εντός του 2013, καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι το φρούριο των Αιγοσθένων κτίσθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα σε μία εποχή συμμαχίας των Αθηναίων με τους Μεγαρείς προς αντιμετώπιση των Θηβαίων. Αυτή την περίοδο μάλιστα οι πύργοι των φρουρίων διατάσσονταν πολύ πυκνά και είχαν κατασκευαστική αυτονομία, ώστε αν έπεφταν να μην συμπαρασύρουν και ολόκληρο το τείχος. Παράλληλα είχε αυξηθεί το ύψος τους και οι άλλες διαστάσεις ενώ διέθεταν μεγάλο αριθμό θυρωμάτων για να τοποθετούνται περισσότεροι καταπέλτες.

Τα Αιγόσθενα, αρχαία πόλη των Μεγαρέων, κτισμένα καθώς ήταν στους πρόποδες του Κιθαιρώνα είχαν στρατηγική θέση, γι΄ αυτό και οχυρώθηκαν με το τεράστιο φρούριο, που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες. Σ΄ αυτό συνετέλεσε πολύ το γεγονός ότι στο Μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία η περιοχή ήταν ακατοίκητη, έτσι το υλικό της οχύρωσης δεν χρησιμοποιήθηκε για νεότερες οικοδομές. Σήμερα το φρούριο των Αιγοσθένων έχει μεγάλη επισκεψιμότητα ενώ είναι το μοναδικό μνημείο μέσω του οποίου αναδεικνύεται το αμυντικό σύστημα για την προστασία της αρχαίας Μεγαρίδας.
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 15, 2012 in Αρχαία μνημεία

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: