RSS

Το σίριαλ για τον «τάφο»: όνειρο θερινής επιπολαιότητας

28 Aug

Η προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη εξάπτει τη φαντασία αιώνες τώρα. Πολύ περισσότερο στην εποχή του Διαδικτύου
Της Γιώτας Συκκά, Η Καθημερινή, 28/8/2013

anaskafessz

Τμήμα ανασκαφών μεγάλου κτιστού περιβόλου που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., στη θέση Καστά, στην Αμφίπολη.

Είναι να μη βγει μια τέτοια είδηση τον Αύγουστο. Οταν, μάλιστα, σχετίζεται έστω και ως υποψία με το βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε έχουμε δει τι σημαίνει να κλέβεις με το ζόρι το ενδιαφέρον του κοινού. Η προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη εξάπτει τη φαντασία αιώνες τώρα. Πολύ περισσότερο στην εποχή του Διαδικτύου, των σόσιαλ μίντια και των διψασμένων για σχόλια χρηστών. Τμήμα ανασκαφών μεγάλου κτιστού περιβόλου που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., στη θέση Καστά, στην Αμφίπολη. Ετσι συνέβη με το εύρημα στη θέση Καστά της Αμφίπολης Σερρών. Οι ανασκαφές εκεί ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την Αικατερίνη Περιστέρη. Ομως ο κτιστός περίβολος που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου, ύψους 3 μ. και με περιφέρεια που υπολογίζεται γύρω στα 500 μ., «είναι πολύ εντυπωσιακός για να μην είναι βασιλικός». Απίστευτη βιασύνη, λες και δεν πήραμε μαθήματα στο παρελθόν από τις αμετροέπειες της δεκαετίας του ’90 στην Αίγυπτο, που μας εξέθεσαν διεθνώς.

Το υπουργείο Πολιτισμού προσπάθησε να φρενάρει τη βιασύνη κάποιων, ενώ οι αρχαιολόγοι σιωπούν, έχουν ξαναδεί άλλωστε το έργο πολλές φορές. «Αντιεπιστημονική τακτική» σχολιάζουν ανεπίσημα και είναι αλήθεια πως ούτε οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν ούτε ευρήματα ταυτίστηκαν. Η δίψα για κάθε τι λαμπερό, γρήγορο, εντυπωσιακό αποκαλύπτει και την επιπολαιότητά μας. Θαμώνες καφενείων με το φραπέ στο χέρι παίρνουν το λόγο στα ρεπορτάζ και αποφαίνονται με σιγουριά: «Εδώ στην Αμφίπολη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου». Σαν να ήταν ο στρατηλάτης μακρινός τους μπάρμπας.

Εξίσου αμετροεπείς και κάποιοι επίδοξοι δημοσιογράφοι του Διαδικτύου και του facebook, οι οποίοι παρασύρουν τους «αναγνώστες» που δεν ξεβολεύονται να αναζητήσουν την έγκυρη πληροφορία. Αυτός ο κυκλικός περίβολος που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αι. π.χ. (σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα) μάς έβαλε σε μπελά παρασύροντας ακόμη και σοβαρά πρακτορεία ειδήσεων σε θεωρίες και σενάρια για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, που αναζητείται από τη Μακεδονία ως το μακρινό Ουζμπεκιστάν και την Αυστραλία. Πολλοί φαντασιώνονται ότι είναι κρυμμένος στο ναό του Αγ. Μάρκου στη Βενετία, άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι παραμένει στην Αλεξάνδρεια, ενώ οι γείτονές μας Σκοπιανοί ασκούν επιθετική πολιτική, ειδικά στο Ισκεντέρ Ζουλκερνάι. Εχουν ήδη έτοιμα και τα αγάλματα.

Εμείς ας δώσουμε βάρος στη σοβαρότητα και κυρίως ας δώσουμε στους επιστήμονες το ρόλο που τους ανήκει: να αποδείξουν αν πράγματι ο τύμβος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της συζύγου του Ρωξάνης, όπως έλεγαν πέρυσι το καλοκαίρι (επίσης με βεβαιότητα) ή του γιου του Αλέξανδρου Δ΄ ή, αν συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης που φαίνεται ότι ήταν τοποθετημένος στο ψηλότερο σημείο του χωμάτινου τύμβου.

Κατά καιρούς γνωρίσαμε πολλά παρόμοια όνειρα καλοκαιρινής επιπολαιότητας. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα.

 
Leave a comment

Posted by on August 28, 2013 in Μέγας Αλέξανδρος

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: