RSS

Μια τρύπα στο νερό η επέκταση της Πινακοθήκης

19 Sep
  • Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει πολλούς υπόγειους χώρους που θα απαιτήσουν θωράκιση με διπλά τοιχία και στεγανώσεις για την προστασία των θεμελίων
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
  • Τα νερά του Ηριδανού απειλούν να πνίξουν το έργο της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και ο αμίαντος που βρέθηκε στις ψευδοροφές απειλεί τους εργαζομένους.

Δύο σοβαρά προβλήματα με τεράστιες οικονομικές -και όχι μόνο- επιπτώσεις. Για τον αμίαντο εκλήθησαν ειδικοί από τον «Δημόκριτο» και τους προειδοποίησαν να μην πλησιάζουν μέχρι να αφαιρεθεί από εξειδικευμένα συνεργεία, όπως συνέβη και το 2004, όταν βρέθηκε αμίαντος στα έργα εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα προβλήματα με το νερό, αν και αναμενόμενα αφού η Πινακοθήκη βρίσκεται ουσιαστικά στις όχθες του σκεπασμένου Ιλισού και στη συμβολή του ρέματος της Καισαριανής, που τελευταία ταυτίστηκε με τον αρχαίο ποταμό Ηριδανό, παρουσιάστηκαν εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οταν άρχισε η κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική της εταιρείας ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα) το έργο, τότε διαπιστώθηκε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ υψηλότερα (στα 8 αντί 18 μέτρα) από ό,τι προέβλεπε η γεωτεχνική μελέτη. Στοιχείο άκρως αξιοπερίεργο, να έχει ανεβεί τόσο πολύ το νερό μέσα σε μία δεκαετία. Πάντως οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρείας εμφανίστηκαν σαν να εξεπλάγησαν από το αναπάντεχο «εύρημα».

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Πολιτισμού και άρχισαν συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (2007-2013) με 32 εκατ. (το υπόλοιπο ποσόν των 13 εκατ. ευρώ καλύπτεται από χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος») και έχει πολύ στενά χρονικά περιθώρια υλοποίησης. Πρέπει να παραδοθεί ώς το 2015 προκειμένου να μη χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση.

Καθώς η εγκεκριμένη μελέτη προβλέπει κατασκευή υπογείων, διερευνήθηκε αρχικά η δυνατότητα να γίνει το έργο χωρίς τροποποίηση της αρχικής μελέτης, κάτι που θα επιβάρυνε το χρονοδιάγραμμα του έργου, ενώ παραμένει άγνωστο το επιπλέον κόστος κατασκευής του, δεδομένου ότι τα νέα αυτά στοιχεία επιβάλλουν αλλαγή των στατικών, αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών. Δηλαδή, υπάρχει ανάγκη συνολικής αλλαγής των αρχικών μελετών με τις οποίες έγιναν οι μέχρι σήμερα διαδικασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, κάτι που ασφαλώς θα επιφέρει και σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού.

Κατόπιν όλων αυτών, ουδείς από το υπουργείο Πολιτισμού αναλάμβανε την ευθύνη να προχωρήσει το έργο χωρίς την έγκριση της επιπλέον δαπάνης που θα χρειαστεί. Ετσι, αποφασίστηκε να δοθεί προς έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Ολοι πλέον γνωρίζουν πως το έργο θα καθυστερήσει, αλλά ευελπιστούν πως θα τα καταφέρουν ώστε τελικά να μην απενταχθεί όπως πολλοί φοβούνται. Επειτα από όλα αυτά, τίθεται το ερώτημα γιατί προχώρησαν στην κατασκευή του χωρίς μια νέα επικαιροποιημένη γεωτεχνική μελέτη στην οποία να προσδιορίζονται οι ακριβείς θέσεις των γεωτρήσεων;

Θυμίζουμε πως η μελέτη επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης συντάχθηκε προ δεκαετίας και από τότε γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί. Για τη γεωτεχνική μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της δεκαετίας του ’90 από την κατασκευή του σταθμού του Μετρό «Ευαγγελισμός» (πάρκο Ριζάρη). Στέλεχος του ΥΠΠΟΑ μάς είπε ότι πριν από την έναρξη του έργου έγιναν στην Πινακοθήκη κάποιες δειγματολογικές γεωτρήσεις (καρότα) προκειμένου να δουν σε ποιο ύψος είναι ο υδροφόρος ορίζοντας, αλλά δεν διαπίστωσαν πως ήταν τόσο ψηλά. «Ισως να έπεσαν σε βράχο», μας είπαν χαρακτηριστικά. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει πολλούς υπόγειους χώρους που θα απαιτήσουν θωράκιση με διπλά τοιχία, στεγανώσεις για την προστασία των θεμελίων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ ανέβαλε τη λήψη απόφασης επί της εισηγητικής έκθεσης της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, ενώ δεν είναι εκπεφρασμένη και η θέση της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ. Τέλος, παραμένει ασαφές με ποιες μελέτες γίνεται η τροποποίηση του αρχικού προγράμματος εκτέλεσης του έργου. Γιατί δεν ζήτησαν γνωμοδοτήσεις-πραγματογνωμοσύνες ειδικών (υδρογεωλόγων, στατικών) καθηγητών του ΕΜΠ ή του Τεχνικού Επιμελητητρίου, ώστε να τεκμηριώνεται η εισήγηση για την τροποποίηση της μελέτης; Η Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι οποιοδήποτε κτήριο. Στεγάζει πολιτιστικούς θησαυρούς και πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία τους.

 
Leave a comment

Posted by on September 19, 2013 in Εθνική Πινακοθήκη

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: