RSS

Θερινό ωράριο με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

21 Apr
ΜΟΥΣΕΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Στις πλάτες του υπάρχοντος προσωπικού πέφτει, μονίμως, το βάρος της λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με το θερινό ωράριο, που λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν ξεκίνησε ακόμη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Ακρόπολη που έχει δύο βάρδιες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, ο υφυπουργός, Π. Αλιβιζάτος, με σχετικές «οδηγίες», αναγνωρίζει «την καθυστέρηση των διαδικασιών προσλήψεων εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ λόγω εκλογών, που δεν επιτρέπει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης για το θερινό ωράριο, όπως και τις έντονες διαμαρτυρίες του τουριστικού κόσμου»! Ζήτησε «άμεση εφαρμογή προσωρινού ωραρίου λειτουργίας από 09:30-17:30», προκειμένου οι χώροι να λειτουργούν και μετά τις 3μ.μ., χωρίς «την ανάγκη επάνδρωσης προσωπικού σε δύο βάρδιες»!

Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζητά από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού – και για μεγαλύτερες ανάγκες από τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων – να λειτουργήσουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό! Επικαλούμενος την «καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος φυλακτικού προσωπικού», ζητά «αυτό να απεμπλακεί άμεσα από τυχόν καθήκοντα και εγκαταστάσεις που δεν αποτελούν αρμοδιότητά του, παράλληλα να αναπροσαρμοστούν επί τα βελτίω οι εκτελούμενες υπηρεσίες, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη φύλαξη τομέων»! Δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με το θερινό ωράριο και «γαία πυρί μειχθήτω», όσον αφορά τις τεράστιες ανάγκες και το έργο των περιφερειακών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση… «έλυσε» την καθυστερημένη εφαρμογή του θερινού ωραρίου με τις «περίφημες» μετατάξεις εργαζομένων του Δημοσίου από άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ετσι, η Ακρόπολη πέρυσι λειτούργησε με πρώην εργαζόμενους του ΟΣΕ! Τον περασμένο Μάρτη, Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης φύλαξης με αφορμή την Κέρκυρα, όπου οι αρχαιότητές της πέρυσι φυλάχθηκαν από μερικές δεκάδες συμβασιούχους που δούλευαν – πριν ξεπουληθεί σε ιδιώτες – στο Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας και ανήκαν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού – ανέκαθεν – επεξεργάζονταν και έχουν στο συρτάρι σχέδια που και καταλύουν εργασιακά δικαιώματα και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράδειγμα αντεργατικού προσανατολισμού ήταν οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) για «ευέλικτο» ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ανάλογα με την επισκεψιμότητα(!), που θα μετέτρεπε σε «λάστιχο» τους συμβασιούχους. Ενώ, με αφορμή το πρόσφατο πλιάτσικο στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, η «ομάδα εργασίας» που συνέστησε η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, πρότεινε «αυστηροποίηση» των κριτηρίων επιλογής «των νεοπροσλαμβανομένων, υιοθετώντας μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας των τραπεζών – δηλαδή επιλογή βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, εκπαίδευση στις Σχολές της Αστυνομίας κλπ.», κλείνοντας έτσι το «μάτι» στην ιδιωτική φύλαξη…

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/4/2012

 

Leave a comment